Novice

Včeraj varno, danes nevarno

(Lastno) varnost vsak dojema po svoje. Michael Jackson je menda spal v kisikovi komori. Druge spet kliče gora.

Mi, povprečni človečki, smo pa doma, na delovnem mestu in vmes v prevoznem sredstvu. Kako varni smo doma, ne vemo; kako varni smo na delovnem mestu, morda še manj. Saj veste, obstajajo precej natančni (tudi varnostni) standardi za delovna okolja, ki se jih mora delodajalec držati, pa ni nujno, da se jih. Obstaja pa tudi precej človeku vsaj posredno nevarnih dejavnikov, ki v zakone in predpise niso zajeti, ki jih nihče ne preverja ali pa ki sploh še niso poznani.

Vemo pa, seveda, vse o varnosti v avtomobilih. Vprašaš Euro NCAP, z vsem spoštovanjem, da ne bo pomote, in oni vedo.

Fiat Panda, 2011-2018: zelo varen avtomobil.
Fiat Panda, 2011-2018: zelo varen avtomobil.

Neodvisne organizacije, ki delajo v dobrobit posameznikov, so seveda dobrodošle in v današnjem marketinško orientiranem svetu skorajda nujne. Na področju avtomobilske varnosti je to (v Evropi) Euro NCAP in njihovo delo je izjemno transparentno, zapisano je bilo marsikaj in mnogokrat.

In slehernik, ki je seveda ozaveščen in prisega na lastno varnost v prometu, se ob vseh iztočnicah, ki ga vodijo v nakup, ozre tudi po zvezdah: če jih ima (izbrani avtomobil) pet, je v redu.

Pri Euro NCAP letno prilagajajo kriterije glede na razvoj avtomobilske industrije, kar pomeni, da so bolj ali manj vsako leto pri ocenjevanju strožji. Zato tudi glasno poudarjajo, da ocene (zvezdice in vse, kar je za njimi) med različnimi obdobji niso medsebojno primerljive.

Kdo bi vedel, kaj jih je gnalo, razlogov je morda več, a sploh ni pomembno. Nedavno so v zidove še enkrat pognali malo Pando, letnik 2011, ki so jo seveda preskusili že ob njenem rojstnem letu. In pričakovano – enak avtomobil se je tokrat slabo odrezal.

Majhni avtomobili imajo več slabosti že po definiciji, med drugim tudi to, da z njimi zelo malo zaslužijo, saj morajo biti cenejši od malo večjih, imajo pa zgolj za 40 kilogramov manj jekla in plastike. Tudi zato jih morda skozi življenjsko dobo ne izboljšujejo kaj dosti.

Fiat Panda, 2018: slabo varen avtomobil.
Fiat Panda, 2018: slabo varen avtomobil.

Kdor je takšno Pando kupil leta 2011, pa tudi še letos jeseni, je pogledal k Euro NCAP in bil zadovoljen: ponašala se je z lepimi štirimi zvezdicami (od petih). Človek se je počutil varno.

Danes je razočaran. Počuti se nevarno.

Ampak – kako je to mogoče? Včeraj varno za zgled, danes ”nevarno”?

Vse je zapisano že zgoraj: kriteriji se dvigujejo, avtomobil, ki v Evropi pač mora zdržati (vsaj) sedem let, ni bil posodobljen, in – voilà*!

Na stvar je pač treba gledati s trezno glavo. Sistem delovanja in točkovanja pri Euro NCAP pač je, kakršen je, in ni ga treba le spoštovati, pač pa tudi razumeti. Komur gre nova ocena v nos, naj kupi drug avtomobil; kdor razume, da vendarle zdaj Panda nenadoma ni tako nevarna, kot se zdi, jo bo mirne duše kupil. Navsezadnje pri Euro NCAP jasno poudarjajo (in da ne naštevam vsega): “Avtomobili, ki dosežejo manj zvezdic, niso nujno nevarni, zagotovo pa so manj varni od avtomobilov z več zvezdicami.”

In pri vsem skupaj se je pametno zavedati tudi, da je veliko (varnostnih) “zvezdic” predvsem v glavi voznika.

Besedilo: Vinko Kernc. Foto: Euro NCAP.

*Izvolite

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Včeraj varno, danes nevarno"


Fnatic
5 leta 4 meseci nazaj

+1 za zadnji odstavek

 
Jaguar in Land Rover pod okriljem Avto Aktiva
Več kot tisoč konjev za Aston Martin Valkyrie