Novice

Velar je novi Range Roverjev adut v svetu športnih terencev

Land Roverjev načrt, da ima predstavnika v vsakem nišnem segmentu, je dobil s prihodom Velarja nov zagon. Športni križanec, ki napoveduje začetek nove dobe za britanskega proizvajalca vozil, bo uradno razkrit prihodnji teden na ženevskem avtomobilskem salonu.

Range-Rover-Velar-54Velar je bil izdelan z namenom, da zapolni prostor med cenovno najbolj dosegljivim Range Roverjem Evoque in  nekoliko dražjim Range Roverjem Sport. Med modela se uvršča ne le dimenzijsko, temveč tudi cenovno.

4.803 milimetre dolg, 1.930 milimetrov širok in 1.665 milimetrov visok Velar si 2.874 milimetrov dolgo medosno razdaljo (Evoque ima 2.660 milimerov in Range Rover Sport 2.923 milimetrov) ter arhitekturo iz aluminija deli z Jaguarjevim modelom F-Pace. Kljub temu je manjši kot na primer BMW X6, vendar večji kot BMW X4. Njegov prtljažni prostor meri 632 litrov, s podrto zadnjo klopjo pa se razširi na 1.731 litrov.

Glede na večje dimenzije in višjo ceno v primerjavi s Porsche Macanom, bodo pri Land Roverju najverjetneje iskali kupce najbolje opremljenih različic BMW-ja X4 in Mercedes-Benz GLC Coupeja, hkrati pa bi lahko premamili kupce večjih modelov X6 in GLE.

Zunanji videz združuje oblikovalske elemente, ki jih lahko vidimo pri obeh bratskih modelih. Za sprednji Range-Rover-Velar-32del so inspiracijo dobili pri modelu Evoque, preostali del zunanjosti pa je podoben modelu Sport. V potniški kabini je vzdušje prestižno, a zelo podobno ostalim modelom. Pri Velarju so naredili korak naprej in predstavili dva zelo široka 10-palčna zaslona na dotik – tisti na zgornjem delu v sredini armature je namenjen multimediji, drugi pa s tremi fizičnimi stikali upravljanju klimatske naprave. Sistem so pri Land Roverju poimenovali Touch Pro Duo ter je opremljen s procesorjem Intel Quad Core, ima vgrajen 60-gigabajtni disk SSD in hitromrežno omrežje.

Med preostale tehnološke bonbončke sodijo še matrično-laserski žarometi LED, ki imajo doseg 550 metrov, odpiranje prtljažnega prostora s pomočjo gest in 12,3-palčni digitalni voznikov zaslon.

Motorno paleto sestavljata dva dvolitrska štirivaljna dizelska agregata s 134 in 177 kilovati, šestvaljni trilitrski dizelski agregat z 222 kilovati in par bencinskih agregatov – osnovni dvolitrski ima 184 kilovatov in najmočnejši trilitrski šestvaljnik 281 kilovatov.

Velar bo na voljo samo s štirikolesnim pogonom, ki bo podprt s prepoznavno in odlično Land Roverjevo terensko tehnologijo Terrain Response in Hill Descent Control. V prodajne salone bo zapeljal poleti, še prej pa bo predstavljen na ženevskem avtomobilskem salonu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Motor1. Foto: Land Rover.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežitev najbolj priljubljenega križanca v Evropi
Mercedes-Benz znova združuje eleganco in brezstrešno lepoto