Novice

Velika Britanija prva z možnostjo zavarovanja avtonomnih vozil

V Veliki Britaniji nameravajo predstaviti nova zavarovalniška pravila, ki bodo ščitila žrtve nesreč v samovozečih avtomobilih s hitrim nadomestilom ter s tem odstranila veliko oviro pri nadaljnem razvoju avtonomnih vozil.

Prihod samovozečih vozil so v številnih državah omejile zakonske ovire, saj je potrebno v primeru nesreče ugotavljati, kdo je zanjo pravzaprav odgovoren, zavarovalnice in zakonodajalci pa le stežka pridejo na isto valovno dolžino.

”Zagotoviti moramo varnost ljudi v primeru nesreče in ta teden predstavljamo nov okvir, ki bo dovolil zavarovanje za nove tehnologije,” je dejal Chris Grayling, minister za transport.

Na voljo bo paket, ki bo zavaroval voznika, ko bo vozilo upravljal sam in tudi takrat, ko bo vozilo delovalo v samodejnem načinu. Vlada želi spodbuditi razvoj in testiranje avtonomnih tehnologij ter podpreti tržišče, ki bi lahko bilo do leta 2025 ”težko” kar 900 milijard funtov.

Po nedavnih nesrečah Googlovega avtonomnega vozila in Teslinega sistema Autopilot so se pojavili dodatni dvomi v zanesljivost tehnologije, ljudje pa so zaskrbljeni zaradi povečanja obsega testov na britanskih cestah. Nissan je ob koncu prejšnjega leta zaključil prva testiranja avtonomne tehnologije v Milton Keynesu, še ta mesec pa naj bi v Londonu začeli z novo fazo preizkusov.

V Veliki Britaniji želijo izboljšati tudi infrastrukturo – povečati število polnilnih postaj za električna vozila,  zadovoljiti potrebe najhitreje rastočega sektorja v državi ter dosegati okoljevarstvene cilje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews Europe. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Velika Britanija prva z možnostjo zavarovanja avtonomnih vozil"


Firediver
7 leta 2 meseci nazaj

In kakšne je lestvica premij, če že uvajajo zavarovanje? Ali pa bodo individualno presojali?

 
V Ženevo prihaja prenovljeni Citigo
Audi RS3 Sportback v Ženevo z dodatnimi 25 kilovati