Novice

Avtonomna vozila kmalu tudi na britanske avtoceste

Britanska vlada je odločila, da bodo odslej proizvajalci lahko na državnih avtocestah testirali samovozeča vozila in s tem pripravljali tehniko na množično uporabo do konca desetletja.

Vlada želi odstraniti regulativne ovire in samovozečim vozilom dovoliti prihod na ceste še v časovnem okviru tega parlamentarnega mandata. S poskusi na lokalnih cestah bodo pričeli že letos, testne vožnje na avtocestah in strateških cestah pa se bodo pričele v letu 2017.

”V času velike negotovosti svetovnega gospodarstva mora Velika Britanija sprejeti drzne odločitve, da si zagotovi vodilno mesto v svetu, ko pride do novih tehnologij in infrastrukture. Samovozeči avtomobili bi lahko predstavljali najosnovnejšo spremembo v transportu od izuma motorja z notranjim zgorevanjem,” je odločitev komentiral finančni minister George Osborne.

Proizvajalci, med njimi sta tudi Mercedes-Benz in BMW, si želijo kar se da hitro spraviti svoja samovozeča vozila na ceste. Velika Britanija želi s sprostitvijo pravil in začetkom testiranj vstopiti na trg, ki bo do leta 2025 vreden 900 mlijonov funtov. Do sedaj so testiranja avtonomnih vozil dovolili v nekaterih zveznih državah ZDA in v Nemčiji. V Veliki Britaniji se bodo pri testiranjih osredotočali na varnost vozil ter proizvajalcem dovolili, da pridobijo nove investitorje ter pripravijo tehniko do točke, ko jo bodo lahko tržili.

Google medtem že pridno nabira kilometre na kalifornijskih cestah, BMW je ravnokar predstavil samovozeči koncept Vision Next 100, Mercedes-Benz je pokazal prestižni avtonomni koncept F015 in Audi je na dirkališče poslal samovozeči A7.

V Veliki Britaniji bo v obratu Sunderland prvo velikoserijsko samovozeče vozilo proizvajal Nissan, Jaguar Land Rover pa namerava testirati povezljivostno in avtonomno tehnologijo na cestah okrožja West Midlands.

Nadzor nad britanskimi avtocestnimi avtonomnimi poskusi in njihovo varnostjo bo prevzelo podjetje Highways England, pričakuje pa se, da bodo za namen testiranj zapirali zgolj posamezne vozne pasove.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Google, Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda napoveduje kupejevski križanec CX-4
Seinfeld prodal zbirko Porschejev za 22 milijonov dolarjev

Več vsebin

Novice

Avtonomna vozila kmalu tudi na britanske avtoceste

Novice

Apple je zaščitil navigacijski sistem za samovozeče avtomobile

Novice

Renault Symbioz: avtonomna, električna in povezljiva mobilnost prihodnosti

Novice

Tudi zveza Renault-Nissan bo testirala avtonomna električna vozila

Novice

V Kaliforniji lahko preizkuša avtonomna vozila že 22 proizvajalcev

Testi

Velika uspešnica

Škoda Kodiaq 2.0 TDI 190 KM 4×4 DSG Style
Novice

Turkmenistan prepovedal črne avtomobile in ženske za volanom

Novice

Amazon Alexa prihaja v izbrane modele znamk Toyota in Lexus