Novice

Volkswagen Atlas Cross Sport je zamenjal tretjo vrsto sedežev za kupejevsko postavo

Volkswagen bo leta 2019 poleg Atlasa začel potiskati s proizvodnih trakov v Chattanoogi še en terenski model. Kakšen bo, so nam prikazali s tokratnim konceptom Atlas Cross Sport.

Koncept so pokazali, kakšno presenečenje, na mednarodnem salonu v New Yorku. Pri njem pa gre za od velikega Atlasa 190 milimetrov krajši terenec, ki je zadržal njegovo medosje. Avto oblikovno deluje kompaktnejše, na račun poševne zadnjega stekla pa poskuša nagovarjati tudi bolj športne po duši. Krajši zadek je »odnesel« tretjo vrsto sedežev, s čimer sprejme Atlas Cross Sport poleg voznika še največ štiri potnike.

Upoštevajoč nespremenjeno medosno razdaljo lahko Američani pričakujejo tudi slednjemu podobno prostoren občutek v kabini. V kabini se pričakuje enaka vzdolžna prostornost.

V kabini so prepoznavni tudi nekateri vse pogosteje uporabljeni elementi Volkswagnov: 12.3-palčni zaslon namesto tradicionalnih merilnikov, pa 10.1-palčni osrednji zaslon za poveljevanje večini avta z dotiki prstov. V konceptu so vključeni še marsikateri oblikovni elementi, ki se do serijske proizvodnje zelo verjetno ne bodo prebili (vanj vdelani in za konceptne modele neznačilni dve držali za pijače pa se zelo verjetno bosta).

Tehnično je Cross Sport koncept postavljen na identično platformo kot serijski Atlas, MQB. Ta jim je dovolila vgradnjo priključno-hibridnega pogona s 3,6-litrskim V6 bencinarjem in 18-kilovaturno baterijo. Pogonski sklop razpolaga s sistemsko močjo 360 konjskih moči, ki naj bi ga pognale do stotice v 5,5 sekundah, pospeševanje pa naj bi se ustavilo pri 208 km/h. Strogo električni domet naj bi pri znašal 42 kilometrov. Nemci so namignili, da naj bi serijski model ponujal tudi opcijo običajnega hibridnega pogona z enakim bencinskim agregatom, a šibkejšim elektromotorjem, ki naj bi ponujal v uporabo »samo« še malo več kot 300 »konjev«, njegova dvokilovaturna baterija pa omeji strogo električni domet na raven več sto metrov ali največ kakšen kilometer ali dva.

Kako pomembni so SUV-i na ameriškem tržišču, je Volkswagen ponazoril s podatkom, da je bilo na ameriških tleh v mesecu februarju več kot polovico vseh prodanih Volkswagnov iz vrst manjšega Tiguana in večjega Atlasa. Novi koncept bo v serijski različici, enako kot Atlas, predvidoma na voljo samo v Ameriki.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Svetovni avto leta 2018 je Volvo XC60
Audi RS5 po novem tudi kot Sportback