Novice

Volkswagen Golf R brez ročnega menjalnika

Golf R je eden od modelov, ki s svojim atraktivnim nastopom in zmogljivostmi več kot dostojno predstavlja znamko Volkswagen. V najnovejši izdaji so mu med ostalim namenili nekaj dodatne moči in sistem nadzora vektorjev navora.

Verjetno bi bilo že čudno, če novi Golf R  ne bi v primerjavi s predhodnikom ponujal izboljšanih zmogljivosti. Konkretneje dvolitrski štirivaljni turbobencinski agregat, povezan s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom DSG (v ZDA pa tudi z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom), poskrbi za največ 235 kW (320 KM) moči in 420 Nm navora. Prevedeno v vozne dosežke pri proizvajalcu navajajo pospešek iz mirovanja do hitrosti 100 km/h v 4,7 sekundah, najvišja hitrost pa naj bi bi bila elektronsko omejena na 250 km/h.

Med novostmi v Golfu R je štirikolesni pogon 4Motion s sistemom nadzora vektorjev navora, ki omogoča selektivni nadzor navora koles na zadnji osi. Zadnji diferencial tako porazdeljuje moč med prednjo in zadnjo osjo, pa tudi med posameznima zadnjima kolesoma, kar bo opazno vplivalo na vozno dinamiko. Vsekolesni pogon je preko sistema nadzora vozne dinamike (Vehicle Dynamics Manager) usklajen tudi z delovanjem drugih sistemov, kot sta elektronska blokada diferenciala XDS ter prilagodljivo blaženje DCC. Podvozje je v primerjavi z običajnim Golfom nižje za 20 mm, razvojniki pa naj bi se osredotočili na doseganje izjemnih zmogljivosti ob ohranjanju najboljših možnih voznih značilnosti.

Povečano agilnost dopolnjuje serijsko krmiljenje s spremenljivim razmerjem, voznik pa si poleg tega lahko izbere enega od prednastavljenih voznih profilov – Comfort, Sport, Race, Special, Drift in Individual – preko gumba R na volanu. Nastavitve profila Special so bile v glavnih parametrih razvite na stezi Nordschleife ter so testnemu Golfu R na internih vožnjah prinesle v primerjavi s predhodnikom do 17 sekund prednosti. Profil Drift je namenjen zaprtim stezam, saj prilagaja nastavitve nadzora stabilnosti (ESC Sport ali ESC Off), prenos moči pa omogoča imenu primerne vozne manevre.

Zunanjost novega Golfa R je prepoznavna po eni od treh karoserijskih barv (ekskluzivna modra Lapiz, bela Pure ali Deep Black Pearl Effect) ter prilagoditvah, kot so spremenjeni prednji odbijač z značilnimi režami za zajem zraka, sijoče črni elementi ter modro osvetljena zgornja letev maske. Na vozilu so nameščena 19-palčna lita platišča, skozi katera so vidne modre zavorne čeljusti, zunanji ogledali pa imata matirane pokrove ter projicirata logotip R ob odpiranju vrat. Zadnji odbijač vključuje difuzor sijoče črne barve, ob straneh pa ga dopolnjujejo elegantni kromirani zaključki izpušnega športnega sistema Akrapovič. Videz zadka zaokroži strešni spojler.

Voznikovo delovno okolje postreže s prilagojeno grafiko 10-palčnega zaslona infozabavnega sistema Discover Pro ter konfiguracijo digitalnega kokpita. Vozniku in sovozniku sta namenjena športna prednja sedeža (sedežni del v usnju napa, stranski del z vstavki videza ogljikovih vlaken in z modrimi poudarki, modri logotip R), športni naravi modela pa je prilagojen tudi volanski obroč z obvolanskimi ročicami menjalnika ter dodatnim gumbom R za izbiro voznega profila.

Novi Golf R naj bi v prodajne salone prišel sredi prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Volkswagen Golf R brez ročnega menjalnika"


xxl
3 leta 5 meseci nazaj

V EU ni ročnega, v USA pa je. Narobe svet.

3 leta 5 meseci nazaj

Zna biti, da zato, ker Američani ne zaupajo preveč novodobnim pogruntavščinam v obliki DSG-jev.

mrtwelvetrees
3 leta 5 meseci nazaj

Ne vem no, nikakor mi ni všeč ta notranjost, ker se že od deleč vidi da so pri vsakem gumbu šparali.

golfabimu
3 leta 5 meseci nazaj

Gumbi v Golf 8 ?. Še 1x poglej. Prav veliko jih ni, tko da ne vem kako so lahko pri gumbih prišparal? S tem da so tisti za stekla isti kot v 7ki… Men kvečjem zato ni všeč, ker ni gumbov. Tist touch drek ni gumb.

 
Citroën uspel doseči začasno prepoved prodaje Polestarja v Franciji
Volvo z novim razvojnim centrom