Novice

Volkswagen ID.R še z absolutnim rekordom Goodwooda

Medtem ko je lansko leto na vzponu Goodwooda Volkswagen z dirkalnikom ID.R podrl “samo” rekord električnih vozil, je letos opravil še z 20 let starim absolutnim hitrostnim rekordom tega vzpona.

Lani je za 1,87 kilometra dolg vzpon Romain Dumas rabil 43,05 sekund, kar je zadoščalo za najhitrejši čas med električnimi avti. Že lani so omenjali hitrostni rekord omenjene steze. Tega je že leta 1999 postavil Nick Heidfeld v dirkalniku formule 1 McLaren-Mercedes MP4/13. Rekord 41,60 sekund je držal vse do minulega vikenda, ko ga je po dvajsetih letih končno uspel podreti Volkswagen s svojim ID.R.

Po hitrostnem rekordu na Pikes Peak in obisku Goodwooda v lanskem letu ter po novem električnem rekordu dirkališča Nürburgring pred nekaj meseci, so se Nemci vrnili z ID.R v Goodwood. Na festival hitrosti so pripeljali električni dirkalnik ID.R s posebnim aerodinamičnim paketom, kot je Dumaisu pomagal podreti rekord v “Zelenem peklu”. Kot smo že omenili, je pripravljeni paket tokrat zadoščal za izboljšanje dvajset let starega rekorda. Razlika sicer na prvi pogled ni tako velika, kot jo je Nemcem uspelo doseči na Nürburgringu, kjer so Niov čas prehiteli za dobrih 40 sekund. Naskok v Goodwoodu je namreč »samo« dobre štiri desetinke sekunde, a upoštevajoč vsega 1,87 kilometra dolgo pot in celotnim časom le 21,18 sekund, je razlika vendarle omembe vredna.

Je pa na tem mestu treba priznati še nekaj: dirkalnikov formule 1 na vzponu Goodwooda ne spremljajo že več let. Kdo ve, kako hiter je ID.R v primerjavi z njimi.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto in video: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Harald Kruger ne bo več na čelu podjetja BMW
BMW X7 kot poltovornjak, resno?