Novice

Volkswagen je prvič postal največji svetovni proizvajalec vozil

Toyota je izgubila naslov najbolje prodajanega avtomobilskega proizvajalca, predvsem zaradi slabše prodaje modela Camry v ZDA in počasnejše rasti prodaje na kitajskem trgu. Krono je prevzela skupina Volkswagen, ki je s tem končala štiriletno vladavino japonskega proizvajalca vozil.

Toyota je z znamkami Toyota, Lexus, Daihatsu in Hino v letu 2016 povečala prodajo za 0,2 odstotka na 10,2 milijona prodanih vozil. To ni zadostovalo za prevzem vodstva, ki ga je prevzela skupina Volkswagen z rekordno prodajo 10,3 milijona vozil, tovornjakov in avtobusov ob 3,8 odstotni rasti v primerjavi z letom 2015.

Toyota je kljub temu zmagala na ključnem področju, na katerem je zlahka premagala največjega evropskega tekmeca: do vključno s septembrom je imela še enkrat večji zaslužek kot skupina Volkswagen, žal pa še čakamo podatke po zaključenem letu in končnem letnem poročilu.

2018_toyota_camry_camry_hybrid_01_560fd77cf2e4df16d8cfb115d19f05a302dc040cToyotina prodaja je v lanskem letu zastala predvsem zaradi spremenjene dinamike na dveh največjih trgih, v ZDA in na Kitajskem. Po drugi strani je Volkswagen največ pridobil ravno na Kitajskem, precej tudi na račun davčnih olajšav, ki so aktivne od leta 2015 dalje. Toyota se mora letos spopadati s pritiski, ki jih vrši Donald Trump na tuje proizvajalce vozil, medtem ko se bo moral Volkswagen znajti ob koncu davčnih olajšav.

V odgovor Trumpu bodo pri Toyoti v naslednjih petih letih v ZDA vložili preko 10 milijard dolarjev ter s tem sledili tempu, ki so ga imeli v zadnjih petih letih. Trump je kritiziral tudi načrte Toyote, v katerih so predvidevali gradnjo obrata v Mehiki za proizvodnjo nove generacije Corolle. ”Trump je večje tveganje za Toyoto kot za Volkswagen, ki ima v ZDA zelo malo vozil. Pri Toyoti so se odločili za gradnjo tovarne v Mehiki, zato bodo imeli omejene možnosti v pritožbi pri Trumpu,” je dejal Ken Miyao, analitik v podjetju Carnorama iz Tokia.

Japonski proizvajalec je prvi obrat v ZDA zgradil pred tremi desetletji, do pa so postavili še nekaj manjših obratov, v katerih so v lanskem letu izdelali več kot 1,38 milijona vozil. Več od tega so jih v ZDA2017-vwgolf-02-720x480 izdelali le General Motors, Ford in FCA. Toda to je še vedno milijon vozil manj, kot so jih tam prodali, ameriški trg pa bo letos skoraj zagotovo nekoliko padel, saj je v letu 2016 dosegel rekordni nivo. Optimizem pri Toyoti zbuja prihod nove generacije najbolje prodajane limuzine v ZDA. Model Camry so letos predstavili v Detroitu in bo kmalu zapeljal na ameriške ceste.

Leta 2008 so pri Toyoti prekinili 77-letno vladavino General Motorsa in zadržali prvo mesto vse do leta 2011. Njihov zagon so prekinile naravne katastrofe na Japonskem in Tajskem, toda že naslednje leto so se zopet povzpeli na vrh med proizvajalci vozil. Volkswagen se je tja zavihtel po močnih marketinških pritiskih, ki jih je pred desetimi leti pričel nekdanji izvršni predsednik Martin Winterkorn. Od desetih milijonov prodanih vozil jih je bilo šest milijonov znamke Volkswagen, ostale štiri milijone pa so si razdelile druge znamke. Samo na Kitajskem, ki je največji Volkswagnov trg, so prodali tri milijone vozil, na drugem največjem trgu, v Nemčiji, pa je zaradi zmanjševanja zaposlenih prodaja proti koncu leta padala.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Volkswagen je prvič postal največji svetovni proizvajalec vozil"


yashica
7 leta 2 meseci nazaj

Krona, ki se nanaša na število prodanih enot mi kot kupcu ni vredna popolnoma nič.

Kar je bolj pomembno je prestol zanesljivosti, ter kakovosti in v tem ringu je Toyota nesporni zmagovalec.
Primerjalno: Kot bi pri boksu primerjal peresno s supertežko kategorijo.

Fenix_
7 leta 2 meseci nazaj

Kot pravijo
” Nobena reklama ni slaba reklama ”

Gosic
7 leta 2 meseci nazaj

Tu ni govora o rožicah, ki jih različni motorji proizvajajo. Tu je govora o moralno spornem dejanju, in da bi lahko kot največji proizvajalec spremenili ljudi, jih osveščali. Učijo jih pa ravno nasprotno. Ko se naslednjič vprašate zakaj je kaj tako in kako bi bilo bolje, se spomnite takih dejanj. In ja, ekološka osveščenost je zelo pomembna, ker so zemeljski resursi omejeni.

Polo78
7 leta 2 meseci nazaj

No ja, če bi že hoteli biti vsi 100% ekološko osveščeni, potem bi se morali vozit z biciklom oz. v najboljšem primeru bi najprej odpadli vsi dizli ne glede na znamko. Nadalje tudi bencinarjem ravno rožice ven ne letijo. In tudi, ko pridemo do električnih vozil ugotovimo, da so določene zadeve ekološko sporne (odpadne baterije, večja potreba po el. energiji -> nove nuklearke?… itd.).

Gosic
7 leta 2 meseci nazaj

Lepo! Ljudje vedo, kaj je to goljufanje, morala, požvižgati se na ekologijo (itak bomo čez 10 let jedli in pili keš). Podpirajmo!

 
Škodin medved s športnim karakterjem
Seatov veliki up je poln presenečenj