Novice

Volkswagen nad emisije CO2s hibridno tehniko in zemeljskim plinom

Skupina Volkswagen namerava z vpeljavo 48-voltnega hibridnega sistema in motorjev, predelanih za delovanje na zemeljski plin, povprečni izpust CO2 svojih vozil znižati pod prihajajočo mejo 95 g/km.

 

Med motornim simpozijem na Dunaju je Volkswagen napovedal, da bo čisto novi Golf osme generacije, ki ga mimogrede pričakujemo že letošnjo jesen v Frankfurtu, gnan tudi z najnovejšo pridobitvijo njihovih motornih tehnikov.

Prvi je hibridni pogonski sklop, katerega bistvo bo zmogljivejši 48-voltni sistem. Z njim Nemci napovedujejo, da bo osmi Golf ne samo posebej varčen in ekološki, ampak tudi poskočno dinamičen – za razliko od prvih napovedi, da bo hibridna tehnika rezervirana samo za močnejše različice, kjer naj bi zagotavljala predvsem veliko dinamike v vožnji brez bistvenega pribitka na porabi. No, na Dunaju so zdaj zatrdili, da bo napredna hibridnost uporabljena tudi v šibkejših in posledično širše cenovno dostopnih izpeljankah modela.

Razvojniki izpopolnjujejo tudi hibridni sistem z 12-voltnim alternatorjem-zaganjalnikom proizvajalca Valeo, kot ga že nekaj let uporablja PSA v svojih dvolitrskih agregatih BlueHDi in do nedavnega tudi v 1,6-litrskih e-HDi. Nemci bodo alternator-zaganjalnik prigradili dvolitrskemu TDI-ju, ki ga bo kot prvi v svoje modele z vzdolžno nameščenimi motorji vgradil Audi. Kasneje mu bodo sledili tudi drugi modeli skupine Volkswagen s prečno vgrajenimi motorji in zasnovo na platformi MQB.

Poleg dveh hibridnih sistemov pa Volkswagnovi razvojniki delajo tudi na bencinskem 1.5 TSI-ju, ki ga bodo prilagodili za delovanje na zemeljski plin. Prilagoditev motorja za delovanje na zemeljski plin pomeni, da bo 1.5 TGI s 130 »konji« razpolagal z manjšo nazivno močjo kot zgolj bencinsko gnani 1.5 TSI. Kot prvi naj bi ga dobil Audijev sveži mali A1.

Navkljub mnogim napovedim, da dizlu še zdavnaj ni odbila zadnja ura, opisana napoved zadnja desetletja glavnega zagovornika dizelske tehnike in hkrati glavnega protagonista dizelske afere sovpada z opažanji po vse odločnejšem zmanjševanju zanimanja za dizle. Medtem ko so mini mestni ter postopoma tudi mali mestni avti povsem spustili dizle iz svoje ponudbe, je očitno zdaj na vrsti še srednji avtomobilski razred. Pravzaprav, če pomislimo so zares glasni zagovorniki dizlov predvsem premium proizvajalci, ki lahko s svojimi maržami še naprej pokrivajo drag in zahteven razvoj dizlov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lynk&Co na evropski trg le s hibridnimi in električnimi izvedenkami
Magnin lidar za avtonomna vozila BMW