Novice

Volkswagen napoveduje zadnjo generacijo modelov s klasičnim pogonom

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen pričakuje, da bo leta 2026 predstavljena zadnja generacija njihovih vozil, ki jih bodo poganjali motorji z notranjim zgorevanjem.

Njihovi načrti so predvsem posledica vse večjih pritiskov zakonodajalcev glede zmanjševanja škodljivih izpustov, s katerimi se v zadnjem času sooča večina avtomobilskih proizvajalcev. Na torkovem srečanju avtomobilskih proizvajalcev je vodja oddelka za strategijo pri Volkswagnu, Michael Jost, dejal, da pri njihovem podjetju trenutno razvijajo platformo, ki bo kot zadnja namenjena vozilom s klasičnim pogonom. Dodal je še, da nameravajo pri Volkswagnu postopoma zmanjševati delež motorjev z notranjim zgorevanjem.

Avtomobilske znamke, združene v skupini Volkswagen, so sicer že kar nekaj časa precej aktivne na področju elektrifikacije. Še intenzivneje pa so se ji začeli posvečati po razkritju afere s prirejanjem rezultatov izpustov dizelskih avtomobilov. Tako bomo lahko prihodnje leto na cestah že videli električni Porsche Taycan, v roku 12 mesecev pa bodo v Nemčiji pričeli s proizvodnjo modela Neo, prvega člana njihove električne znamke I.D.. Proizvodnja ostalih modelov družine I.D. bo sledila v letu 2020 v dveh proizvodnih obratih na Kitajskem. Do leta 2030 nameravajo predstaviti preko 300 različnih modelov, ki bodo delno ali v celoti uporabljali električni pogon.

Kljub smelim načrtom pa se pri Volkswagnu zavedajo, da bo tudi po letu 2050 na cestah še vedno kar nekaj vozil, ki bodo uporabljala klasični pogon. Tovrstna vozila bodo sicer v uporabi predvsem na področjih, kjer ne bo na razpolago primerne polnilne infrastrukture. Iz teh razlogov nameravajo še naprej razvijati motorje z bencinskim in dizelskim pogonom in jih prilagajati strogim emisijskim standardom.

Po njihovih besedah so popolnoma zavezani ekološkim ciljem, sprejetim na okoljski konferenci v Parizu, ki predvidevajo uvajanje uporabe vozil brez oziroma s čim manjšimi izpusti.

Avtomobilizem.com (Vir: Bloomberg, Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen napoveduje zadnjo generacijo modelov s klasičnim pogonom"


xxl
4 leta 9 meseci nazaj

Iz ene skrajnosti v drugo.

 
Mehanik leta 2018 je Anže Soklič
Spremembe trendov v avtomobilski industriji vplivajo tudi na ceno surovin