Novice

Spremembe trendov v avtomobilski industriji vplivajo tudi na ceno surovin

Zaradi povečanega povpraševanja je med drugim precej zrasla cena paladiju, ki se uporablja v katalizatorjih bencinskih motorjev.

Glede na to, da v zadnjem obdobju dizelski motorji niso preveč popularni in prodaja modelov z bencinskimi motorji narašča, se posledično povečuje tudi povpraševanje po določenih elementih, ki se uporabljajo v njihovi proizvodnji. Tako je v zadnjih dneh cena paladija celo presegla ceno zlata, saj so povečano povpraševanje in omejene zaloge močno vplivale na trg žlahtnih kovin. Paladij (Pd) je sicer kemijski element s strukturo, podobno platini, ki ga pridobivajo iz bakrovih in nikljevih rud. Zaradi podobne sestave in omejenih količin paladija avtomobilski proizvajalci razmišljajo o možnostih njegove zamenjave s platino. Po besedah dr. Rahula Mitala, tehničnega strokovnjaka pri podjetju General Motors, pa to ni tako enostavno, saj ne zadostuje zgolj zamenjava dveh elementov v istem sistemu katalizatorja. Platina se sicer uporablja predvsem v katalizatorjih dizelskih motorjev in ji je cena močno padla po izbruhu afere s prirejanjem rezultatov meritev izpušnih plinov ter posledičnem upadu prodaje avtomobilov z dizelskim pogonom.

Glede na vse večje povpraševanje po električnih vozilih je možno, da se podobna situacija ponovi tudi pri kobaltu, ki je, vsaj zaenkrat, nujna komponenta pri izdelavi baterij. Čeprav proizvajalci baterij raziskujejo možnosti izdelave baterij brez kobalta, jim zaenkrat še ni uspelo. Teslinim inženirjem je sicer uspelo zmanjšati delež kobalta, ki je v baterijah modela Tesla 3 že pod tremi odstotki, nadaljnje zniževanje pa bi lahko že vplivalo na življenjsko dobo baterije in tudi na njeno varnost, saj je potrebno ob zmanjševanju količine kobalta povečevati količino niklja, kar lahko vodi k pregrevanju baterije in posledično celo možnosti eksplozije. Velik del kobalta pridobivajo v Kongu, kjer so na račun svojega monopola že precej povečali njegovo obdavčitev. Avtomobilski proizvajalci zato iščejo različne načine, kako priti do dragocenega elementa. BMW je tako med drugim začel s pilotskim projektom za zagotavljanje boljših razmer rudarjem in njihovim družinam, saj jih žal še vedno večina dela v nečloveških razmerah in ob izkoriščanju.

Avtomobilizem.com (Bloomberg, Automotive News, The Verge. Foto: CFCFMichael KRAhazard.sciencewriter.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Spremembe trendov v avtomobilski industriji vplivajo tudi na ceno surovin"


Locher
5 leta 5 meseci nazaj

Mi smo se odločali, kateri in kakšen avto bomo kupili. Generacije, ki prihajajo, se bodo odločale, ali bodo sploh kupile avto.

xxl
5 leta 5 meseci nazaj

Še posebej, ko bodo samovozeči, takrat lastništvo izgubi vsak smisel.

 
Volkswagen napoveduje zadnjo generacijo modelov s klasičnim pogonom
V Tel Avivu so razkrili Škodo Scala