Novice

Volkswagen prepričan v prihodnost motorjev z notranjim zgorevanjem

Medtem ko Nemci s polno paro vlagajo v razvoj in industrializacijo baterijsko-električnih vozil, pravijo tudi, da je pred motorji z notranjim zgorevanjem še vedno kar nekaj življenja.

Med nedavnim intervjujem je Volkswagnov vodilni šef tehničnega razvoja Matthias Rabe izjavil, da bo vpeljava tako imenovanih bio-goriv omogočila avtomobilskim proizvajalcem ohranjanje ponudbe tradicionalnih motorjev z notranjim zgorevanjem. S tem naj bi imeli klasični pogonski motorji še bistveno več prihodnosti, kot jim nekateri napovedujejo.

Sintetična goriva, kot so biodizel, bioetanol in druga, pridelana iz naravnih obnovljivih virov, so CO2 nevtralna. To pomeni, da se z njihovim zgorevanjem ne sprošča nič novega ogljikovega dioksida, temveč samo tisti, ki je bil vezan v rastlinah, iz katerih je bilo gorivo pridelano. Razvoj tovrstnih goriv poteka že vrsto let. O njih je bilo moč nekaj let nazaj, predvsem v času preden je elektrifikacija v očeh avtomobilistov tako izrazito pridobila na pomembnosti, moč prebrati bistveno več kot danes. Ne zavira pa njihove uporabe v večjem obsegu samo »zrelost« samih goriv, ampak tudi primernost avtomobilske tehnike. Predvsem vse komponente pogonskega motorja, ki so neposredno v stiku z bio gorivi, morajo biti namreč praviloma bolj kemično odporne, kot je to potrebno v primeru običajnega bencina ali plinskega olja.

Volkswagen in tudi Bentley naj bi verjeli v uspeh sintetičnih goriv, saj naj bi v senci izredno intenzivnega vlaganja v razvoj baterijske elektrifikacije razvijali tudi vso potrebno tehniko vezano na biogoriva.

Rabe dodatno utemeljuje neizbežnost prodora sintetinčnih goriv z velikostjo in maso današnjih baterij, saj da te niso primerne za čisto vse vrste prevoznih sredstev. Prvo področje naj bi bilo letalstvo, kjer naj bi bila potreba po sintetičnih gorivih že danes v velikem porastu. Rabe namreč pravi, da letala preprosto ne bodo preklopila na strogo električnost, saj jim ta ne omogoča daljših medcelinskih poletov.

Rabe v intervjuju ni govoril o konkretnem številu let za motorje z notranjim zgorevanjem na naših cestah. Je pa rekel, da je skupina Volkswagen zavezana ponujati svojim strankam širok nabor opcij pogonskih motorjev, motorji z notranjim zgorevanjem pa naj bi ostali v njihovi ponudbi še vsaj deset let.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Volkswagen prepričan v prihodnost motorjev z notranjim zgorevanjem"


drugmirko
4 leta 14 dni nazaj

@aestethic&pskoda
…jaz elektrike definitivno ne bi odpisal, ker preprosto je bodočnost… res pa rahlo dovmim, da v res masovnem obsegu in v kratkem, ter v takšni “16T baterij in 7 ur polnjenja za 400km” obliki, kot si to predstavljajo “Tesla verniki”… v kakšni obliki, ali s kakšno manj masivno in manj strupeno vrsto baterij, ki bo sposobna hitrejšega polnenja in zadostnih kapacitet al pa v obliki gorivnih celic, bo pa cajt pokazal… do takrat pa ICE motorji ziher ne bodo izumrli… še posebej ne zato, ker so današnji BEV avtomobili v veliki večini preprosto “avtomobili na premog” 😛 😀

xxl
4 leta 16 dni nazaj

Inštitut Jožef Stefan je razvil za komercialno uporabo, proizvodnjo dizela iz smeti. Poguglajte malo, super zadeva, kaj se čaka, treba vprašat naftne lobiste.

MORDOR
4 leta 17 dni nazaj

Bo treba najprej znati naredit tak motor, ne pa nek TSI poliizdelek.

Aesthetics
4 leta 17 dni nazaj

Pa niso ravno pred kratkim govorili, kako gre VW “all in” v elektrifikacijo?

pskoda
4 leta 17 dni nazaj

Mah kakšna elektrika. Elektrika ne bo nikoli imela vloge za osnovni pogon avtomobila. To je samo trenutna modna muha

Firediver
4 leta 16 dni nazaj

Se pravi, da so ocenili, da je folk že pozabil in sedaj lahko delajo po starem naprej…

 
Indijska Mahindra omejuje nova vlaganja v SsangYong
Mercedes praznuje 120. obletnico obstoja