Novice

Mercedes praznuje 120. obletnico obstoja

Prva znamka prestižnih avtomobilov na svetu je ime dobila po enajstletni hčerki avstrijskega poslovneža Emila Jelineka.

Drugega aprila leta 1900 so se pri podjetju Daimler Motoren Gesellschaft odločili, da bodo svojim avtomobilom nadeli emblem Mercedes, po imenu hčerke avstrijskega poslovneža Emila Jelineka, ki je živel v Nici in trgoval z Daimlerjevimi vozili ter jih pripravljal in registriral za dirke. Prvi avtomobil s tem imenom je postal Mercedes 35 PS, ki je leto kasneje na dirkalnem tednu v Nici osvojil zmago na več dirkah ter presenečal z napredno tehnologijo in za tiste čase izredno elegantnim videzom. Ta model je kasneje kot prototip sodobne avtomobilske arhitekture predstavljal osnovo večini avtomobilskih proizvajalcev.

Junija 1902 so ime Mercedes registrirali kot blagovno znamko in jo v septembru istega leta tudi uradno zaščitili, po združitvi  podjetij Daimler in Benz, pa so jo v juniju leta 1926 preimenovali v Mercedes-Benz. Ime, ki je v uporabi tudi danes, še naprej predstavlja sinonim prestiža in tehnološkega napredka ter kombinacijo lepote in elegance z zmogljivostjo in tehnologijo.

Pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu poudarjajo, da ostajajo edino avtomobilsko podjetje z ženskim imenom, po besedah Bettine Fetzer, vodje marketinškega oddelka znamke, pa sta Mercedes Jelinek in Bertha Benz že od samih začetkov oblikovali zgodbo o uspehu znamke Mercedes-Benz.

Znamka Mercedes-Benz sicer od leta 2016 ohranja vodstvo na lestvici prestižnih avtomobilskih znamk, kot edina znamka s področja Evrope pa se nahaja med prvih deset na lestvici “Best Global Brands”, ki jo vsako leto pripravi ameriško svetovalno podjetje Interbrand.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen prepričan v prihodnost motorjev z notranjim zgorevanjem
Prestavljen prihod električnih terenskih modelov podjetja Rivian