Novice

Volkswagen razvija svojo tehnologijo povezovanja v oblaku

Volkswagen namerava v prihodnjih letih vložiti 3,5 milijarde evrov v digitalizacijo, razvoj informacijske tehnologije in platformo, s katero nameravajo v prihodnosti omogočiti povezovanje njihovih vozil s strankami ter ponujati različne storitve, med drugim tudi souporabo vozil.

Pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu so sredi razvoja novega operacijskega sistema z imenom vw.OS, ki ga nameravajo vgrajevati v električne avtomobile njihove znamke po letu 2020. Vozila bodo zasnovana na popolnoma novi arhitekturi elektronskih komponent, ki bo temeljila na principu interneta stvari (IoT – Internet of Things). S pomočjo novega operacijskega sistema naj bi  bili podatki raznih tipal lažje dostopni drugim sistemom v vozilu, med drugim tudi tistim, ki bodo omogočali avtonomno vožnjo. Trenutno namreč v vozilih uporabljajo okoli 70 različnih tipal, ki so večinoma povezana v sistem preko lastnih nadzornih vezij in zato njihovih podatkov ni mogoče dovolj učinkovito uporabiti.

Inženirji skupine Volkswagen so mnenja, da bo z uporabo lastnega operacijskega sistem lažje nadzorovati brezžični prenos posodobitev v avtomobilih, ravno tako pa ne želijo biti preveč odvisni od različnih zunanjih izvajalcev. Razvoj programske opreme bo hkrati zajemal vključevanje aplikacij za pametne telefone v avtomobilski informacijski sistem in omogočil povezavo avtomobilskih sistemov s ponudniki storitev. Amazonov kurir bi lahko v primeru, da je kot naslov dostave naveden avtomobil, preko aplikacije odklenil vrata in vanj dostavil naročeni paket. Z uporabo različnih vgrajenih aplikacij bi uporabnikom olajšali vsakodnevna opravila, preko aplikacije WePark bi na primer lahko na enostavnejši način poskrbeli za plačilo parkirnin. Poleg aplikacije WePark sta uporabnikom že na voljo tudi aplikaciji WeDeliver in WeExperience.

Pod znamko WeShare pa nameravajo v drugem četrtletju naslednjega leta  zagnati nov model souporabe električnih vozil, kjer bo v Berlinu za začetek na razpolago 1.500 vozil e-Golf, kasneje pa jim bo sledilo še 500 vozil e-up. V nadaljevanju nameravajo ponuditi storitve souporabe še v drugih nemških mestih, po letu 2020 pa načrtujejo širitev po Evropi in v izbrana mesta Severne Amerike.

Avtomobilizem.com (Vir: Volkswagen, Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kaj se skriva za skrivnostnim videom Volva?
Električni Jaguar E-Type Zero gre v proizvodnjo