Novice

Električni Jaguar E-Type Zero gre v proizvodnjo

Koncept E-Type Zero je bil kot prototip predstavljen lani septembra v podobi klasičnega roadsterja iz leta 1968, v katerega so vgradili sodoben električen pogonski sklop.

Enota Jaguar Land Rover Classics (JLR Classics) je bila v zadnem času deležna precejšnje pozornosti zaradi dopolnitve izvirne serije D-Type in XKSS D-Type, v naslednjem obsežnejšem projektu pa se bodo lotili proizvodnje omejene serije električnega modela E-Type Zero, saj je očitno lanskoletni prototip naletel na pozitiven odziv. K temu je verjetno dodobra pripomogel tudi odmeven nastop na majski kraljevski poroki princa Harryja in njegove izbranke Meghan Markle.

Jaguar je po zanimanju javnosti potrdil, da bodo omogočili obstoječim lastnikom klasičnega modela E-Type predelavo v izključno električno vozilo. V primerih, ko potencialni kupec nima lastnega avtomobila za predelavo, mu ga lahko preskrbijo. Odveč ni niti podatek, da bo predelava izvedena na način, ki po potrebi omogoča vzpostavitev izvirnega stranja pogona, kar ohranja avtentičnost vozila.

Proizvodnja E-Type Zero bo stekla v letu 2019 v Coventryju, pri čemer lahko prvi kupci svoje električne avtomobile pričakujejo leto kasneje (2020). Zaenkrat še ni znano niti število električnih primerkov niti koliko bo stala predelava, ki naj bi zahtevala precej vloženega dela.

E-Type Zero bo imel vgrajen pogonski sklop, ki so ga pri JLR Classics izdelali posebej za prostorsko zasnovo izvirne šasije, pri tem pa bodo določene vgrajene komponente celo posnemale šestvaljno podobo predhodnika. Na mestu motorja bo nameščen baterijski sklop, za njim pa bodo vgradili elektromotor. Kljub drastičnim spremembam, ki jih prinaša elektrifikacija, pri JLR Classic zatrjujejo, da so poskrbeli za nespremenjeno porazdelitev mase med prednjim in zadnjim delom, kar naj bi omogočalo primerljive vozne lastnosti z izvirnim E-Type.

 


E-Type Zero naj bi bil v primerjavi s klasičnim roadsterjem iz leta 1968 kar 80 kg lažji. Pogonski sklop združuje elektromotor (220 kW) in litij-ionsko baterijo 40 kWh, kar naj bi z enim polnjenjem omogočalo 270-kilometrski doseg. Polnjenje novodobne klasike naj bi trajalo 6-7 ur (7 kW).  Za pospeševanje z mesta do hitrosti 100 km/h naj bi potreboval 5,5 sekund ter dosegal hitrost do 240 km/h (prototip do 160 km/h).


Električen pogonski sklop, ki so ga razvili pri JLR Classics, naj bi bil uporaben tudi za številne druge klasične modele, opremljene s šestvaljnikom XK, kar pomeni, da imajo v oddelku odprte številne priložnosti za nove projekte.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: JLR Classics.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen razvija svojo tehnologijo povezovanja v oblaku
Edinstveni zlati Porsche 911 Turbo tipa 993