Novice

Volkswagen z eTransporterjem pripravlja teren za ID.Buzz

Ob pogledu na številke o zmogljivosti in dosegu nimamo občutka, da je teren, ki ga pripravljajo prvemu električnemu dostavniku ID.Buzzu, tako zelo zapeljiv, a gremo lepo po vrsti.

Volkswagen baterijsko-električnega Transporterja ni razvil čisto sam, saj so mu pomagali pri »domačem« tunerju ABT-u.

Električni Transporter je na zunaj videti kot klasično gnana različica, izjema je le majhna značka ABT na maski motorja. Nemci nam žal niso postregli z nobenimi fotografijami notranjosti eTransporterja, kot so ga poimenovali, a predvidevamo, da ostaja v veliki večini nedotaknjena, z glavno razliko v grafiki merilnikov, ki bo med drugim vključevala prikaze, prilagojene baterijsko-električni naravi pogonskega sklopa.

In tako smo prišli do glavne značilnosti in hkrati kamna spotike novinca, njegovega pogona. Tvorijo ga 110-»konjski« elektromotor, ki postreže še z največ 200 Nm pogonskega navora. Elektromotor preko prilagojenega DSG menjalnika žene prednji par koles in omogoča dostavniku pospešek do stotice v 17,4 sekundah. Tudi doseg je daleč od impresivnega, saj mu njegova baterija omogoča največ 130 kilometrov vožnje (WLTP), preden jo je treba ponovno napolniti.

Polnjenje baterije do 80-odstotnega stanja napolnjenosti traja na hitri polnilnici 45 minut oziroma pet ur in pol, če je eTransporter priklopljen na javno polnilnico ali domačo stensko polnilno postajo. Trenutno je cena podana samo za angleški trg, kjer pričakujejo zanj najmanj 42.060 funtov. Za primerjavo, dizelsko gnani GTransporter na istem trgu cenijo na najmanj 27.626 funtov, kar pomeni 15.000 funtov razlike. Kdo bo pripravljen plačati takšen »davek« za tehnično precej podhranjen izdelek, nam sicer ni jasno, a Nemci očitno vidijo trg tudi zanj. Ne vemo pa ali so v tej oceni upoštevali paket baterijsko-električnih dostavnikov tekmecev, ki deluje bistveno bolj dodelano in zrelo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dyson razkril podrobnosti odpovedanega električnega modela
Porsche 911 4 in 911 4S še kot Targa