Novice

Porsche 911 4 in 911 4S še kot Targa

Avgusta steče prodaja nove naklade Porschejevega 911 Targa, ki ga imajo v ponudbi že od leta 1965.

Kot so vsi Porscheji 911 tipa 992 sta tudi izpeljanki Targa močnejši kot predhodnik. 911 4 Targa tako iz trilitrskega dvoturbinskega bokserja razvija največ 385 KM in 450 Nm, izpeljanka 4S pa 450 KM in 530 Nm največjega navora. S tem sta novi Targi hitrejši za dva oziroma 3 kilometre na uro, njuni največji hitrosti pa znašata 289 km/h (4) oziroma 304 km/h. Pogonski motor pri obeh serijsko zaokrožuje osemstopenjski dvosklopkovni menjalnik PDK, brez doplačila oziroma prihranka pa si je moč pri 4S omisliti tudi ročni sedemstopenjski menjalnik. Človek se ob tem vpraša, kam so šli časi, ko je pomenila izbira ročnega menjalnika tudi prihranek pri nakupni ceni avta.

Glavna posebnost nove Targe je seveda mehanizem snemljivega zgornjega dela targa strehe. Ta je v svoji osnovi enaka predhodnikovi. Tvori ga zadnji del kupole, izdelane večinoma iz stekla, ki tehta 12,9 kilogramov. Za potrebe odpiranja in zapiranja vrhnjega dela strehe se umakne iz ležišča rahlo navzgor in izdatno nazaj. Nazaj se pomakne celo v tolikšni meri, da so morali Nemci namestili poseben varovalni sistem, ki nadzira oddaljenost zadka avta od drugih predmetov za njim. Če sistem preko tipal zazna, da je za avtom ovira v oddaljenosti manj kot pol metra, bo preprečil premik kupole. Dodatno bo oviro prikazal tudi na osrednjem zaslonu in izpisal pojasnilo za prekinitev postopka odpiranja ali zapiranja strehe. Ob odpiranju se nato vrhnji del strehe pospravi za naslonoma zadnjih »pručk« oziroma razpne nad glavami uporabnikov pri razpenjanju. Celoten postopek je zaključen v kratkih 19 sekundah.

Cenovno je Targa postavljena ob bok 911 kabrioletu, v Nemčiji pa jo cenijo na najmanj 128.486 evrov (4) oziroma 144.986 evrov (4S). Kot smo že omenili, steče prodaja obeh avgusta letos. Torej ravno še pravočasno, da ujame sklepni del letošnje poletne sezone vožnje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen z eTransporterjem pripravlja teren za ID.Buzz
Prenovljeni Tivoli tudi na evropskih tleh

Več vsebin

Novice

Nova generacija modela 911 tik pred razkritjem