Novice

Dyson razkril podrobnosti odpovedanega električnega modela

Britansko podjetje, znano predvsem po proizvodnji ciklonskih sesalnikov, je projekt električnega avtomobila opustilo lani oktobra, sedaj pa predstavljajo nekaj podrobnosti njihovega električnega modela.

Za prekinitev projekta izdelave prestižnega električnega terenca so se pri podjetju Dyson odločili, ker naj bi se izkazalo, da nadaljevanje projekta ne bi bilo finančno vzdržno. Sam projekt je bil že od začetka zavit v tančico skrivnosti, sedaj pa so se vseeno odločili predstaviti nekaj podrobnosti električnega avtomobila, za katerega so že izdelali delujoč prototip. Povod za razkritje informacij naj bi bil intervju z ustanoviteljem podjetja, Jameson Dysonom, ki se je s premoženjem v vrednosti 16,2 milijard britanskih funtov (18,2 milijarde evrov) letos prvič zavihtel na vrh lestvice najbogatejših časopisa Sunday Times.

Električni sedemsedežni terenec s kodnim imenom N526 naj bi uporabljal baterije z elektrolitom v trdnem stanju, ki naj bi zagotavljale okrog 960 km dosega z enim polnjenjem, doseg pa naj bi ostal precej stabilen tudi v primeru povečane porabe električne energije ob avtocestnih hitrostih in nižjih temperaturah in bi bil občutno večji kot pri Teslinem Modelu S (610 km) ali Modelu X (500 km), ki bi jima lahko bil neposredni konkurent. Avtomobil, zgrajen v veliki meri iz aluminija, naj bi kljub zajetni masi 2,6 tone iz mirovanja dosegel 100 km/h v 4,8 s, medtem ko naj bi bila največja dosežena hitrost nekaj čez 200 km/h. Pogonski sklop naj bi sestavljala dva električna motorja (vsak s po 200 kW moči) in naj bi ponujal 400 kW (545 KM) moči ter 650 Nm sistemskega navora.

Pri oblikovanju zunanjosti prestižnega terenca dolžine 5 m, širine 2 m in višine 1,7 m naj bi se zgledovali po modelu Range Rover, njegova posebnost pa naj bi bila velika dimenzija koles. Notranjost prototipa, ki naj bi ga vozil tudi sam Sir James Dyson, naj bi bila zasnovana v futurističnem slogu konceptov prihodnosti, z vitkimi sedeži in armaturno ploščo čistih linij, saj naj bi v veliki večini za podajanje informacij skrbel prikazovalnik na vetrobranskem steklu.

V intervjuju je Sir James Dyson pojasnil, da so se za ustavitev projekta odločili zaradi ponovnih izračunov, ki naj bi pokazali, da bi morali z vsakim avtomobilom zaslužiti vsaj 150.000 funtov (168.000 evrov), če naj bi bila proizvodnja finančno vzdržna. Zato se je po vloženih 500 milijonih funtov (562 milijona evrov) lastnega kapitala odločil za opustitev projekta, ekipo 500 inženirjev, ki so delali na tem projektu, pa so že razporedili na druga področja.

Avtomobilizem.com  (Vir: Engadget. Foto: Dyson.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Dyson razkril podrobnosti odpovedanega električnega modela"


Ivan36
1 leto 7 meseci nazaj

Tako je, ko zmanjka levih kapitalistov za ekosocializem!

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Imam Dysona doma 🙂

 
Bo Renault upokojil Espace, Scenic in Talisman?
Volkswagen z eTransporterjem pripravlja teren za ID.Buzz