Novice

Volkswagen želi donosnejše Seate in dostopnejše Škode

Kaže, da pri Volkswagnu niso najbolj zadovoljni s trenutno ureditvijo razmerij med lastnimi znamkami. Menijo, da se mora Seat po cenovni lestvici pomakniti višje. Škoda pa nižje.

Predstavljamo si, da organiziranje in usklajevanje prodajnih strategij in pozicioniranj tako številnih znamk, kot jih ima pod okriljem Volkswagen, še zdaleč ni enostavna naloga. To je še toliko bolj res, ko upoštevamo njihov nabor z, vsaj na videz, zelo podobnimi modeli.

Pri tem imajo vodilni možje v Wolfsburgu idejo, da bi Škodo pomaknili na cenovni lestvici nekoliko nižje, s ciljem tekmovati s Kio, Hyundaijem in celo Dacio. Na drugi strani si predstavljajo, da obstaja za Seat tržišče na višji ravni, s tem mislijo na cenovni razpon, ki sega celo preko dosega Volkswagnovih izdelkov. Posledično menijo, da bi lahko Seati tekmovali celo z FCA-jevo Alfo Romeo in njenimi izdelki.

Michale Jost je v pogovoru z nemško publikacijo Automobilwoche dejal, da si želijo bolj jasne delitve identitet med znamkami. Seat bi lahko pri tem zapeljal v bolj čustvene vode, kar na nek način že počnejo s Cupro, Škoda pa bi se morala na drugi strani osredotočiti bolj na vzhodne trge in na stranke, ki zasledujejo v svojih vozililh prostornost in uporabnost.

Pri tem se zdi, da je pomik Seata navzgor celo lažji, kot potiskanje Škode navzdol. Nenazadnje se Škode že dolga leta po naprednosti in tehnični naprednosti enakovredno kosajo tudi s Volkswagni. Ena možnost pri tem bi bila, da bi Nemci Škodi pristrigli “peruti” z načrtnim omejevanjem dostopa do najnovejše tehnike, dodatkov in zmogljivejših motorjev koncerna.

Kako bi lahko tovrstne nove strategije znamk znotraj koncerna povzročile prekrivanje modelov, naj bi budno spremljali za to odgovorni posamezniki . Pri tem ne bi bilo nič posebnega, če na določenih trgih, z namenom preprečevanja zažiranja med modeli, kakših izmed njih sploh ne bi ponujali. Lep primer je recimo Tiguan Coupe, ki ga na evropskem trgu ne bodo ponudili, saj se bojijo, da bi se vmešal v ponudbo Audijevega Q3 Sportback.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volkswagen želi donosnejše Seate in dostopnejše Škode"


Ivan36
4 leta 6 meseci nazaj

Samo Škoda je res predraga vsaj za 2500€, ker vse kar je uporabno je od 17800€ dalje do 32500€ RS modeli Octavia. Seat pa največ izgubi na vrednosti od nakupa v 2 letih!

xxl
4 leta 6 meseci nazaj

“menijo, da bi lahko Seati tekmovali celo z FCA-jevo Alfo Romeo in njenimi izdelki” Saj jim drugo ne preostane, če jim že nikakor ni uspelo kupiti znamke. Je pa res, da jim Italijani “pomagajo” svojim odnosom do Alfe, da jim bo na koncu še celo uspelo postaviti SEAT ob bok Alfi, kupiti je najbrž ne bodo več želeli, tudi če jo dobijo za 1 euro.
Glede Škode, ne bodo je pocenili, ampak ostale podražili 😉

 
Škodina digitalna pomočnica bo Laura
Nova programska nadgradnja Tesle prinaša funkcijo Smart Summon