Novice

Nova programska nadgradnja Tesle prinaša funkcijo Smart Summon

Nova programska različica 10.0, s katero so se v tem tednu pričeli posodabljati Teslini avtomobili, naj bi prinesla vrsto izboljšav in novih funkcionalnosti na področju varnosti, udobja ter zabave.

Ena od njih, ki trenutno dviguje precej prahu, je nova funkcija “Tesla k nogi” oziroma Smart Summon, kot so jo poimenovali pri proizvajalcu. Z njeno pomočjo so lastniki Teslinih avtomobilov z vgrajenimi sistemi, ki omogočajo samodejno vožnjo (Full Self-Driving, Enhanced Autopilot), dobili možnost priklica avtomobila preko aplikacije na pametnem telefonu. Sama ideja sicer ni nova, saj so Teslini modeli že leta 2016 imeli možnost samodejne vožnje na in s parkirnega mesta (Summon), izboljšana različica (Enhanced Summon), ki je delovala na razdalji do 45 m, je bila v uporabi od letošnjega aprila po obširnem preizkušanju s strani testnih uporabnikov, najnovejša programska nadgradnja pa prinaša dodane funkcionalnosti in naj bi delovala na razdalji do 60 m.

Parkiran avtomobil, ki mora biti v vidnem polju uporabnika, lahko sedaj samodejno pride do bližnje in uporabniku ustreznejše lokacije, s čimer bi se, v primeru slabših vremenskih pogojev ali ko imamo veliko prtljage, lahko izognili neprijetni hoji do avtomobila na parkirišču. Kljub Teslinim zagotovilom, da je bil sistem temeljito preizkušen tekom daljšega časovnega obdobja ter da je bil pozitivno sprejet s strani uporabnikov, pa so kmalu po implementaciji na družabnih omrežjih pričeli deževati različni komentarji in videoposnetki, ki kažejo na to, da samo delovanje sistema ni zanesljivo v čisto vseh primerih. Verjetno do določene mere tudi zaradi tega, ker nekateri niso upoštevali priporočil proizvajalca, da mora biti avtomobil v vidnem polju voznika, ki naj bi kljub avtonomiji nadziral dogajanje okoli avtomobila.

Če izvzamemo dejstvo, da bi ob priklicu avtomobila s parkirnega prostora najverjetneje do njega prišli hitreje peš, je samo delovanje sistema večina uporabnikov pohvalila, so se pa našli tudi taki, ki so uspeli med “samodejno” vožnjo poškodovati drug avto oziroma se je njihova Tesla zaletela v garažna vrata.

V programsko nadgrajenih Teslah bo po posodobitvi uporabniškega vmesnika in datotečnega sistema uporaba določenih sistemov (Dashcam, Sentry Mode) prijaznejša uporabniku, aktivirana pa naj bi bila še storitev HomeLink, preko katere bo mogoč nadzor domačih garažnih vrat. Nekaj opaznih sprememb bo tudi na področju zabave, saj naj bi sredinski zasloni modelov S, X in 3, poleg možnosti igranja igric, sedaj bili zmožni predvajati tudi pretočne vsebine s portalov Netflix, Youtube in Hulu, kitajski lastniki pa naj bi imeli dostop do storitev Tencent Video in iQiyi.

Seveda verjetno ni potrebno poudarjati, da bo to možno le ob parkiranem avtomobilu, medtem ko naj bi se bilo med daljšimi vožnjami moč zabavati s karaokami preko sistema Car-aoke ter obširne zbirke glasbe in besedil. Za varovanje ušes (in živcev) potnikov na zadnji klopi pa se jim bo ob tovrstni zabavi dalo pričarati malo tišine s pomočjo funkcije Joe Mode.

Avtomobilizem.com (Motor Authority, Autoblog. Foto in video: Tesla, Twitter.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen želi donosnejše Seate in dostopnejše Škode
Hyundai dodal ekipi še inženirja aeronavtike