Novice

Volvo EX90 z naprednim nadzorom notranjosti

Pri švedski znamki nadaljujejo z razkrivanjem tehnoloških novitet prihajajočega električnega EX90.

Glede na to, da se pri znamki Volvo že od samih začetkov posvečajo vsem vidikom varnosti, je samoumevno, da bodo tudi njihovi novi modeli deležni naprednih tehnologij, Pri novem EX90 med drugim uvajajo nov sistem nadzora zadnjih sedežev, ki s pomočjo radarskih tipal zaznava prisotnost otrok ali domačih živali.

Po statističnih podatkih iz Združenih držav Amerike naj bi od leta 1998 umrlo 900 otrok, ki so ostali pozabljeni in zaklenjeni v parkiranih avtomobilih. Pri Volvu so za preprečevanje tovrstnih dogodkov razvili novo tehnologijo tipal, ki je naprednejša v primerjavi z obstoječimi rešitvami. Za nadzor notranjosti so uporabili radarska tipala, ki delujejo na frekvenci 60 GHz in so nameščena v stropnih lučeh. Sistem zaznava premike živih bitij z natančnostjo manj kot enega milimetra in posvari voznika v primeru zaklepanja avtomobila. V tem primeru se vrata ne zaklenejo in se izpiše opozorilo, da je potrebno ponovno preveriti kabino, odvisno od nastavitev pa ostane delujoča tudi klimatska naprava.

Sistem bo standardno vgrajen v prihajajočem električnem modelu Volvo EX90 in v vseh novih modelih znamke, ki bodo v prodaji na trgih, kjer je dovoljeno uporabljati frekvenco 60 GHz. Lotta Jakobsson, strokovnjak za področje preprečevanja poškodb pri švedskem avtomobilskem proizvajalcu, pa ob tem dodaja, da so pri Volvu vedno imeli vodilno vlogo pri zagotavljanju varnosti na vseh ravneh ter jo nameravajo zagotavljati tudi v prihodnje.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi BMW XM je še mogočnejši
BMW Z4 prenovljen v prihodnje leto