Novice

Volvo EX90 z višjimi merili varnosti

Električni naslednik Volva XC90 bo po besedah predstavnikov znamke najvarnejši Volvo v njihovi zgodovini.

Pri švedski znamki se pospešeno pripravljajo na novembrsko predstavitev novega modela, ki bo predstavljal vrh njihove električne ponudbe. Izvršni direktor Volva Jim Rowan je ob najavi naslednjega obdobja varnosti znamke Volvo potrdil, da so električnega naslednika XC90 poimenovali EX90.

Novi Volvo EX90 bo s popolnoma električnim pogonskim sklopom ter vrsto različnih tipal in sodobne programske opreme postal najvarnejši model švedske znamke. Poleg pasivne varnosti bo za varen potek vožnje skrbela nova generacija varnostnih in asistenčnih sistemov, ki jih nameravajo kasneje postopoma uvajati tudi v prihajajočih modelih. Pri Volvu pojasnjujejo, da bodo številni sistemi za varnost skrbeli tudi s pomočjo razumevanja voznika in okolice vozila, saj je le na takšen način možno v največji možni meri preprečiti morebitne nesreče.

Pri Volvu razkrivajo, da bo pri prihajajočem prestižnem športnem terencu za varnost skrbelo osem naprednih kamer, pet radarjev ter 16 ultrazvočnih tipal in tehnologija lidar. Ta bo nameščen na strehi in bo, ne glede na svetlobne razmere, zaznaval pešce na razdalji do 250 metrov. Uporaba tehnologije lidar naj bi zmanjšala možnost nesreč za do 20 odstotkov ter izboljšala delovanje sistemov za preprečevanje trka za do 9 odstotkov.

Poleg nove generacije tipal za zaznavanje okolice vozila so pri Volvu tokrat dodatno pozornost namenili vozniku. S sistemom “Driver Understanding” naj bi ob pomoči dveh notranjih kamer ter kapacitivnega volana spremljali vedenjske vzorce voznika in njegov način vožnje, ob zaznavi utrujenosti, stresa ali neosredotočenosti na vožnjo pa naj bi sistem najprej opozoril voznika z zvočnimi opozorili, v primeru nadaljnje neodzivnosti pa bo ob vklopu vseh štirih smernikov varno zaustavil avtomobil ob robu cestišča.

Premiera novega električnega prestižnega terenca Volvo EX90 je načrtovana za 9. november, več podrobnosti in tudi prve obrise novega modela pa naj bi pri Volvu predstavili v prihodnjih tednih.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
AEHRA razkriva skice prvega modela
Renault 5 Turbo se vrača v električni izvedbi