Novice

Volkswagen kmalu z lastno proizvodnjo baterij

Z delom so že pričeli na pilotni liniji njihovega novega obrata za proizvodnjo baterij v nemškem mestu Salzgitter.

Pričetek proizvodnje baterij je naslednji korak Volkswagnovega oddelka za proizvodnjo komponent (VW Group Components) v sklopu uresničevanja zastavljenega cilja postati vodilni globalni proizvajalec komponent na področju e-mobilnosti. Po besedah predsednika upravnega odbora Thomasa Schmalla naj bi njihov oddelek že pokrival razvoj in proizvodnjo elektronskih komponent, električnih motorjev ter baterijskih sistemov, skupaj z razvojem polnilnic, pridobili pa so tudi že precej znanja s področja recikliranja baterij, zato je vzpostavitev lastne proizvodnje litij-ionskih baterij logično nadaljevanje zgodbe.

V začetni fazi naj bi okrog 300 zaposlenih strokovnjakov razvijalo in proizvajalo baterije na ravnokar odprti pilotni liniji, do leta 2024 pa naj bi v sodelovanju s švedskim proizvajalcem baterij Northvolt na isti lokaciji zgradili nov proizvodni obrat z zmogljivostjo izdelave baterij skupne letne kapacitete 16 GWh, kjer naj bi delo dobilo še približno 700 zaposlenih. Prihodnje leto naj bi z delom pričel tudi center za reciklažo, kjer naj bi letno predelali do 1.200 ton odsluženih baterij, kar količinsko ustreza približno 3.000 kompletom avtomobilskih baterij.

V centru za raziskave in razvoj naj bi se poleg podpore proizvodnim procesom ukvarjali še z vrsto drugih dejavnosti, od povečevanja kapacitete in podaljševanja dosega do zmanjševanja potrebe po uporabi dragocenih kemijskih elementov (predvsem kobalta), obenem pa naj bi se lotili tudi  optimizacije proizvodnih procesov ter sistemov za reciklažo. Recikliranje odsluženih baterij bo namreč z leti postajalo vse pomembnejše, saj naj bi bila življenjska doba baterij okoli 10 let. Baterije v Volkswagnovih električnih vozilih imajo trenutno garancijsko dobo 8 let oziroma 160.000 kilometrov.

Kljub zagonu lastne proizvodnje baterij, naj bi skupina Volkswagen še naprej uporabljala baterije ostalih dobaviteljev (CATL, LG Chem, SK Innovation in Samsung), saj bodo lahko le tako pokrili vedno večje potrebe ob pričetku množične proizvodnje električnih vozil. Skupina Volkswagen namreč načrtuje do leta 2028 predstaviti okoli 70 novih električnih modelov in skupno izdelati okrog 22 milijonov električnih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto in video: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen kmalu z lastno proizvodnjo baterij"


xxl
4 leta 6 meseci nazaj

Vse stavijo na elektriko. Imajo sploh plan B?

 
Novi Hyundajev poltovornjak bo resen terenec
Volvo je prvi električni pogon namenil urbanemu XC40