Novice

Volvo razgalil novo arhitekturo CMA in prikazal koncepta za prihodnost

Volvo je v skladu z napovedmi razkril dva koncepta in povsem novo arhitekturo CMA, ki bo osnova za prihajajočo družino srednjevelikih modelov v segmentu C. Koncepta z imenom 40.1 in 40.2 prikazujeta dve različni oblikovalski študiji ter ponazarjata jasen vpogled v prihodnost modelov XC40 in V40.

Volvo Concept 40.1 profile
Koncept 40.1 napoveduje športnega terenca XC40.

Nedvomno je najpomembnejši koncept 40.1, ki napoveduje novega športnega terenca XC40. Slednji bo kot prvi slonel na arhitekturi CMA in bo vstopil v vse bolj popularen segment manjših športnih terencev. Skupaj z nekaterimi elementi iz modela XC90, nižjo ceno in manjšimi dimenzijami, bi lahko postal uspešnica. ”Majhen SUV je bil na vrhu naše liste želja,” je dejal  Håkan Samuelsson, izvršni predsednik znamke.

V proizvodnjo bo vstopil naslednje leto, kmalu pa mu bosta sledili še dve karoserijski različici – kombilimuzina V40 in limuzinski V40, ki bo primarno namenjen ZDA in Kitajski.

3×3

Volvo s formulo 3×3 ne igra slovenske igre na srečo, temveč napoveduje srednje-dolgoročen načrt s tremi modeli za linije 40, 60 in 90. Serijo 90 so že dopolnili s pomočjo arhitekture SPA, serija 60 pa je že pošteno v letih ter je naslednja v vrsti za prehod na arhitekturo SPA. ”Ne bomo sledili tekmi, ki jo imajo Nemci med seboj. Bomo v vsakem nišnem razredu,” je dejal Peter Mertens, vodja oddelka za razvoj in raziskave.

CMA – vse kar morate vedeti

Arhitektura CMA s trivaljnim agregatom.
Arhitektura CMA s trivaljnim agregatom.

Kot že napoveduje ime, gre za kompaktno modularno arhitekturo, ki je bila zasnovana za vozila s pogonom na sprednji kolesni par in nudi precejšno mero fleksibilnosti. Nudi tudi možnost za shrambo baterij, zato je lahko osnova za povsem električno vozilo, priključni hibrid ali za povsem običajen agregat z notranjim zgorevanjem. Kljub drugačnim paketom omogoča nespremenjeno notranjost, brez odžiranja prostornosti. Arhitekturo CMA si Volvo deli s svojim lastnikom, kitajskim podjetjem Geely.

Do kam seže prilagodljivost arhitekture CMA?

  • pogon na sprednji kolesni par, običajen agregat na notranje zgorevanje
  • pogon na sprednji kolesni par, priključni hibrid s prepoznavnim imenom Twin Engine
  • mehanski štirikolesni pogon z običajno pogonsko gredjo
  • električna različica

Prihod obeh ”zelenih” različic je uradno napovedal tudi izvršni predsednik, ki je dejal: ”Električni program vsebuje nov kompakten priključni hibrid Twin Engine in povsem električno različico, ki bosta predstavljali jedro arhitekturi CMA.”

Poleg alternativnih kombinacij bo v nosu nameščena nova trivaljna družina bencinskih agregatov, ki jo bodo proizvajali na Kitajskem v sodelovanju z Geelyjem. ”Nameravamo jo (družino bencinskih trivaljnikov) namestiti tudi v serijo 60. Ne bomo pa razvijali dizelskih trivaljnikov. Sprašujemo se ali je to sploh dobra ideja,” je pojasnil Mertens.

Mertens je zaključil še z mislijo, da bo novi Twin Engine namenjen izredno nizkim emisijam in tako kot T8 povečani moči. Ob vprašanju ali je arhitektura CMA primerna za športno vejo Polestar, je odgovoril kratko in jedrnato: ”Čemu bi sploh investirali v znamko, če je ne bi želeli uporabiti?”

Električna prihodnost

Priključni hibrid T5 Twin Engine z dvosklopkovnim 7-stopenjskim menjalnikom.
Priključni hibrid T5 Twin Engine z dvosklopkovnim 7-stopenjskim menjalnikom.

V letu 2019  bo Volvo lansiral povsem električno vozilo, ki bo slonelo na aktualni arhitekturi CMA. Kljub temu, da še ni uradno potrjeno, zanesljivi viri napovedujejo prihod razširjene serije 90. ”Ni nujno, da morajo  biti električna

vozila grda, zato nameščamo tehnologijo PHEV v naša običajna vozila. Še naprej bomo počeli to. Ni potrebno, da kriči po drugačnosti, mora biti le izbira,” je še povedal Mertens.

Volvo želi do leta 2020 prodati milijon električni vozil in priključnih hibridov. Zato ne bo nobeno električno vozilo nišni model, temveč jih nameravajo izdelovati v velikih serijah.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine. Foto in video: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volvo razgalil novo arhitekturo CMA in prikazal koncepta za prihodnost"


JG2
7 leta 11 meseci nazaj

Glede na koncept lahko rečem, da imajo še kar nekaj prostora za izboljšanje končnega produkta.

 
Suzuki je tretji proizvajalec, ki je priznal emisijske nepravilnosti
Mazda3 z novim 1,5-litrskim motorjem Skyactiv-D