Novice

Švedski ponos je ugledal luč sveta

Volvo je naposled le razkril S90, povsem novo limuzino višjega cenovnega razreda. Poleg novega videza ga bo zaznamovala še naslednja generacija motorjev, med katerimi bo tudi priključni hibrid T8.

Kot pričakovano, nova limuzina sloni na prilagodljivi arhitekturi SPA, ki so jo prvič uporabili pri modelu XC90. Poleg arhitekture si bo S90 z večjim bratom delil še družino agregatov, med katerimi bo tudi priključni hibrid T8 Twin Engine. Slednji združuje dvolitrski štirivaljni agregat z 235 kilovati in električni motor z 59 kilovati. Skupna moč sistema znaša 294 kilovatov, kot pomoč pa je tukaj še zagonski agregat na ročični gredi, ki je nameščen med bencinski agregat in menjalnik ter ima 34 kilovatov. Moč se prenaša na vsa štiri kolesa preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika. Švedski proizvajalec zaenkrat ne navaja podatkov o povprečni porabi, vendar lahko pričakujemo podobne številke kot pri modelu XC90.

”Novi S90 je naredil velik korak naprej v smislu vozniške dinamike, zmogljivosti in vožnje. Imamo popolnoma spremenjeno vozniško izkušnjo Volvo od podlage naprej, ki prinaša občutek natančnosti, nadzora in udobja,” je izjavil dr. Peter Mertens, višji podpredsednik oddelka za raziskave in razvoj pri Volvu.

Med funkcijami, ki jih velja izpostaviti, je še sistem Pilot Assist, ki ponuja delno avtonomno vožnjo in bo svojo pot našel tudi v model XC90. Sistem sledi osrednjim in stranskim oznakam na cesti ter zadržuje vozilo znotraj koridorja do hitrosti 130 km/h. Novost je tudi sistem City Safe, ki je zmožen prepoznati večjo žival (krava, konj) in voznika naprej opozoriti, kasneje pa mu pomagati pri zaviranju ter s tem preprečiti trčenje.

”Naša ideja je bila, da pripeljemo v ta konservativen segment nekaj povsem novega in dostavimo vizualni izraz, ki izžareva vodstvo in zaupanje pri zunanjosti. V notranjost S90 smo prinesli nov nivo, ki prinaša prestižno izkušnjo skupaj z obljubo varnosti in nadzora,” je dejal Thomas Ingenlath, višji podpredsednik oblikovanja pri Volvu.

Novi Volvo S90 bo v živo razkrit januarja na avtomobilskem salonu v Detroitu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Švedski ponos je ugledal luč sveta"


cashy
8 leta 4 meseci nazaj

uh, sicer vrhunski avto, zadnje luči so mi pa čist mimo

 
Škoda naj bi v Pariz pripeljala sedemsedežni športni terenec
Mitsubishi ukinja modele Lancer, Pajero in Galant