Novice

Volvo XC40 bo zatresel svet malih kompaktnih terencev

Novi XC40, ki bo pod žaromete stopil naslednje leto na ženevskem avtomobilskem salonu. je prvi napad Volva na cvetoči segment kompaktnih športnih terencev,

XC40 pri Volvu predstavlja novo oblikovno generacijo, ki bo močno sledila videzu koncepta 40.1, kot je razkril Thomas Ingenlath, vodja oblikovanja. Letos maja so pri Volvu hkrati prikazali še drugi koncept z imenom 40.2, ki napoveduje limuzinski modelo V40. Slednji bo na ceste zapeljal po malem križancu. Krasile ga bodo elegantne linije in drugače oblikovan ter privzdignjen limuzinski zadek.

Prvi model iz serije 40, XC40, naj v prodajne salone zapeljal na začetku leta 2018. Kasneje, leta 2019, naj bi na ceste zapeljala še dva modela iz serije – limuzinski in karavanski V40, ki naj bi bil na voljo tudi v terenski preobleki, z dvignjem vzmetenjem in večjimi pnevmatikami. Kot so že nekajkrat potrdili viri znotraj podjetja, se bo s tem zaokrožila modelna ponudba Volva, saj bo serija 40 ostala najmanjša v ponudbi.

Švedski proizvajalec vozil bo z modelom XC40 prvič uporabil povsem novo arhitekturo CMA (Compact Modular Architecture). Visoko prilagodljiva osnova bo glavni gradnik vseh prihodnjih kompaktnih modelov pri Volvu in kitajskem Geelyju. Sedmi največji proizvajalec je pred dvema letoma za nakup Volva odštel 1,6 milijarde evrov, vse od takrat pa Volvo navdušuje svetovno javnost z odličnimi modeli in inovacijami na področju varnosti.

Med drugim bo izredno pomembna novost prihod nove težko pričakovane 1,5-litrske trivaljne družine motorjev. Motorji bodo pomanjšanje različice dvolitrskega agregata, s prisilnim polnjenjem in brez. Na vrhu ponudbe bo T5, priključni hibrid z bencinskim motorjem moči 180 ”konjev” in električnim motorjem moči 74 ”konjev”. Moč se bo na sprednji kolesni par prenašala preko 7-stopenjskega samodejnega menjalnika. ”Če ne bomo vodilni v razredu, smo nekaj storili narobe,” je dejal Michael Fleiss, vodja oddelka za pogonski sklop pri Volvu.

Pri Volvu se bodo v prihodnosti vse bolj usmerjali v razvoj priključnih hibridov in električnih različic. Po prihodu povsem električnega XC90 leta 2019, naj bi sledila še električna različica modela XC40.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. foto: Volvo.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagnov športni terenec na Amarokovi osnovi
Posebna serija za prve kupce Audija Q2