Novice

Volvo želi z novo tehnologijo izničiti turbo luknjo

Turbo luknja je bedna! Z nami se strinjajo tudi pri Volvu, zato bodo v dizelski agregat nedavno predstavljenega modela S90 namestili zračni kompresor, jeklenko in ventil, ki bodo poskrbeli za čim hitrejšo sprostitev razpoložljive moči.

Zakaj pravzaprav pride do turbo luknje?

Ko se vozimo pri nizki hitrosti in obratih, motor ne proizvaja veliko pritiska na izpušni sistem, turbo puhalo pa se vrti umirjeno in počasi. S preskokom v nižjo prestavo poskrbimo, da motor proizvede večji pritisk na izpušni sistem in poskrbi za hitrejše vrtenje turbine. Slednja je povezana na kompresor, ki pošlje več zraka v motor, rezultat je večja moč.

A vse to se ne zgodi v trenutku. Potrebno je nekaj časa, da se ustvari višji pritisk in pride do hitrejšega vrtenja turbine. Pritisk iz izpušnega sistema se upre v turbino in mora premagati rotacijsko vztrajnost turbinskega sistema, kot tudi upor kompresorja. To pomeni, da prihaja do daljšega odzivnega časa. Moderni avtomobili imajo bistveno manjšo turbo luknjo, kot jo je imel na primer Saab, tudi zaradi razvoja novih turbin, a pri nekaterih avtomobilih jo je še vedno moč čutiti.

Volvo ponuja rešitev

Volvo je ob razkritju novega S90 predstavil še rešitev, s katero želijo za vedno odstraniti turbo luknjo. Za boljšo odzivnost dizelskega agregata že tako ali tako skrbi dvostopenjska turbina, za popolno delovanje brez turbe luknje pa bodo motor opremili še z električnim kompresorjem, jeklenko in ventilom. Sistem so poimenovali PowerPulse.

Kompresor srka čisti zrak iz zračnega filtra in ga shrani v dvolitrsko jeklenko. Ko voznik pritisne na stopalko za plin, se ventil odpre in s pomočjo visokega pritiska iz jeklenke pošlje zrak v sistem. S tem bi hitreje zavrteli turbino in poslali več zraka v motor, rezultat je takojšen impulz moči.

Za dokaz delovanja svoje tehnologije so pri švedskemu proizvajalcu pokazali nekaj fotografij in grafikon, kjer prikažejo delovanje novega motorja v primerjavi z drugimi podobnimi agregati in njegovo učinkovitost.

Avtomobilizem.com (Vir: Jalopnik. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volvo želi z novo tehnologijo izničiti turbo luknjo"


evilfury
8 leta 4 meseci nazaj

čudno da se ni nekdo že prej tega spomnil

xxl
8 leta 4 meseci nazaj

najboljše rešitve so vedno enostavne,enostavne rešitve so vedno najbojše

 
Porsche prižgal zeleno luč za Mission E
V skednju se je skrival 150 tisoč dolarjev vreden kup rje