Novice

Porsche prižgal zeleno luč za Mission E

Božič je za ljubitelje Porschejev prišel zgodaj, saj je nemški proizvajalec uradno potrdil prihod električne limuzine, ki bo slonela na nedavno predstavljenem konceptu Misson E. Avto bodo izdelovali v obratu v Stuttgartu in bo na ceste zapeljal proti koncu desetletja.

Oliver Blume, novi izvršni predsednik Porscheja, je dejal, da se bo Porsche vkrcal ”v novo poglavje v zgodovini športnih vozil.”

Mission E je v trenutku postalo eno izmed najbolj impresivnih vozil na letošnjem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Kljub štirivratni zasnovi je bila s pomočjo kupejevskih linij njegova zunanjost športna in bo lahko v podobni obliki zapeljal tudi na ceste.

Pod kovino sta se skrivala dva električna motorja, vsak je bil nameščen nad eno os. Z največjo močjo 600 ”konjev” je za pospeševanje od 0-100 km/h potreboval le 3,5 sekunde, kar je še vedno počasneje, kot to zmore Tesla S. A pri Porscheju so prepričani, da se bo njihovo električno vozilo razlikovalo od ostalih po svoji lahki konstrukciji, tipičnem športnem pedigreju in potencionalno najvišji končni hitrosti med električnimi vozili.

Za piko na i so pri nemškemu proizvajalcu vozil razvili 800-voltni polnilni sistem, ki naj bi omogočal bistveno krajše polnilne čase, kot jih ponuja konkurenca. Po prvih informacijah naj bi bilo le 15 minut polnjenja dovolj za povečanje dosega za 320 kilometrov, skupen doseg pa naj bi bil 500 kilometrov.

Nemški proizvajalec je pred časom odločil, da bodo v tovarni v Stuttgartu izdelovali vse znamkine športne modele, v njej pa bodo proizvajali tudi električni model Mission E. V skladu s to napovedjo bodo v obrat vložili okoli 700 milijonov evrov. V naslednjih nekaj letih bodo razširili obstoječi in zgradili nov ličarski center ter dodali novo proizvodnjo linijo. Obstoječo tovarno bodo razširili še za izdelavo električnih motorjev. Povrh vsega bodo razširili še center za raziskave in razvoj, ki je lociran v bližnjem mestu Weissach.

Zaenkrat ni znano ali bo limuzina, ki se bo po velikosti uvrščala pod Panamero, na voljo izključno v električni obliki in ali pri Porscheju načrtujejo še ostale različice pogonskih sklopov.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lamborghinijev »stoletnik«
Volvo želi z novo tehnologijo izničiti turbo luknjo