Novice

Vsak drugi Švicar je lani kupil štirikolesno gnano vozilo

Glede na to, da so v teh časih med kupci izjemno popularni takšni in drugačni športno uporabni križanci, verjetno ne preseneča, da se je posledično povečal tudi delež štirikolesno gnanih vozil. Omenjena pogonska opcija je izjemno zaželena v Švici, kjer se je v lanskem letu na skoraj vsakem drugem novem avtomobilu bleščala oznaka 4×4.

Četudi se komu zdi, da je pri veliki večini kupcev novega vozila štirikolesni pogon povsem sekundarnega pomena, pa številke kažejo nasprotno. Tako se je delež avtomobilov s pogonom na vsa kolesa v zahodni Evropi povečal za kar trikrat v zadnjih 18 letih, pri čemer so tovrstna vozila v lanskem letu predstavljala že 14,8 % vseh, ki so se pojavila na cestah (v letu 2000 jih je bilo 4,5 %).

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je med drugim objavilo podatke po posameznih državah zahodne Evrope, kjer se je znašla na prvem mestu že prej omenjena Švica s kar 45,4 % deležem. Švici sledita povsem pričakovano Norveška (39,3 %) ter Švedska (34,2 %), kjer je štirikolesna pogonska opcija že od nekdaj izjemno iskana. Na največjem evropskem trgu (Nemčija) je bilo v lanskem letu 19,8 % novih avtomobilov s pogonom 4×4, daleč najmanj pa jih je bilo na Portugalskem in Danskem (zgolj 3 %).

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: Jeep)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagnova California XXL v serijski obliki
Pol stoletja Ferrari Dina