Novice

Vse več klasičnih avtov predelajo na elektriko

Deset in več let nazaj so bila električna vozila nekaj izredno redkega in praktično neuporabnega. Tehnika je od takrat močno napredovala, posledično pa vse več velikih proizvajalcev potiska na tržišče številne nove elektrificirane modele. Trendu so se zdaj začela pridruževati tudi mala podjetja, ki ponujajo storitev predelave klasičnih, večinoma športnih, modelov, na elektriko.

Richard Morgan je ustanovitelj Electric Classic Cars, enega takšnih malih predelovalcev iz Newtona v Walesu. V zadnjih letih je Morgan predelal več klasičnih vozi, med katerimi je tudi Ferrari 308, zase pa pravi, da je preklopil iz bencinskega navdušenca v navdušenca elektrifikacije. Slednje, pravi, je postal zaradi prednosti, ki jih elektrifikacija prinaša v primerjavi z bencinsko napajanimi pogonskimi sklopi. Ti v njegovih očeh niso ekološke narave, ampak prevenstveno pripomorejo narediti avto hitrejši in zanesljivejši. S temi besedami Morgan pospremi odločitev o odprtju svojega podjetja pred tremi leti.

Od takrat je predelal na elektriko vozila, kot so Porsche 911 Targa, BMW E9 iz leta 1974, Ferrari 308 in še nekatere druge. Za Ferrarija pravi, da je po predelavi pospešil do stotice v 3,5 sekundah, a je ob tem dodal, da bi lahko skrajšal čas na samo 2,7 sekundi, če bi mehanika to preživela.

“Darovalci” za predelave so pogonski in baterijski sklop iz poškodovanih Nissanov Leaf ali Teslinih modelov S. Iz avtomobilov odstranijo celotni tradicionalni pogonski sklop in vse elemente, ki so vezani nanj. Vanje vgradijo paket baterij in pogonski elektromotor, pri čemer slednjega običajno povežejo z originalnim menjalnikom. Stroški tovrstne predelave se gibljejo okrog 20.000 evrov, a bodo, z vse pestrejšo ponudbo elektro avtomobilov na cestah, v prihodnje najbrž začeli padati, “neslišno” gnani klasični avti pa bodo postajali vse pogostejši pojav na cestah.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Electric Classic Cars.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Vse več klasičnih avtov predelajo na elektriko"


xxl
4 leta 8 meseci nazaj

Podpiram, raje Ferrari brez zvoka , kot brez volana, 😉

 
Brutalni Rezvanijev SUV
Porsche Cayenne in Cayenne Coupe Turbo S E-Hybrid žene 680 konjskih moči