Novice

XC40 T5 TwinEngine je najmanjši priključni hibrid znamke Volvo

Leta 2017 so se Švedi zavezali, da bodo do leta 2019 v vseh svojih modelih ponudili opcijo priključno-hibridne motorizacije. Z zadnjim v vrsti, XC40 T5 Twin Engine, to zavezo izpolnjujejo.

Najmanjšemu priključnemu hibridu v Volvovi paleti služi za pogon kombinacija 1,5-litrskega trivaljnega turbobencinarja in elektromotorja. Prvi razvija največ 132 kW (180 KM), drugi pa 60 kW (82 KM), kar se prevede v sistemsko moč 262 konjskih moči (193 kW), ki se preko sedemstopenjskega samodejnega menjalnika prenašajo na prednji kolesni par. Tako motoriziran T5 TwinEngine pospešuje do stotice 7,3 sekund, oziroma 0,7 sekunde dlje kot XC40, motoriziran z vsekolesno gnanim T5  motorjem. Največja hitrost hibridne opcije znaša 204 km/h.

Volvo je varčnost pogonskega sklopa pospremil s podatkom o povprečni porabi bencina okroglih dva litra “na sto” in emisijo CO2 38 gramov na vsak prevoženi kilometer (WLTP). Ta podatek je seveda veljaven za situacijo, ko je 10,7-kilovaturna baterija popolnoma napolnjena in lahko tako močno razbremeni bencinarja. Ko elektrike v bateriji po največ 46 kilometrih, prevoženih zgolj na elektriko, zmanjka, preklopi na običajni hibridni režim, ki porabo nedvomno dvigne na raven drugih nepriključnih hibridov. Baterijo je moč napolniti na javni polnilnici najhitreje v 2,5 urah, doma na enofaznem priključku pa se bo čas podaljšal na več kot 3,5 ure.

T5 Twin Engine motorizacija se pridružuje preostalim pogonskim trivaljnim in štirivaljnim motorizacijam, za leto 2020 pa je že potrjen tudi baterijsko električni XC40.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "XC40 T5 TwinEngine je najmanjši priključni hibrid znamke Volvo"


JG2
4 leta 7 meseci nazaj

Zame osebno boljša izbira kot D4. Upam da je tudi cenejša.

 
Osvežitev je Opel Astri prinesla predvsem PSA-jeve motorje
Pininfarina v razvoj električne platforme z Boschem in Bentelerjem