Novice

Xpeng z Alibabinim kapitalom pripravlja električni SUV

Kitajski Xpeng, ali na dolgo Xiaopeng Motors, naj bi prihodnji mesec zagnal proizvodnjo svojega prvega modela, električnega cestnega terenca G3.

Kitajski start-up namerava v letošnjem letu zbrati še za 2,7 milijard dolarjev investicij, pri čemer sta Alibaba in Foxconn pred časom že vložila vanje 350 milijonov zagonskega kapitala. He Xiaopeng, ustanovitelj podjetja, sicer ni postregel s podrobnimi načrti, kaj bo s načrtovano investicijsko injekcijo, odkrito pa obljublja, da bo postal kitajski Tesla.

Z objavo računalniško generiranih risb novinca, električnega terenca G3 z naslednjim mesecem napovedujejo začetek predprodaje. O tehničnih podrobnostih avta sicer ne duha ne sluha, zato pa so toliko bolj radodarni s poročanjem o njegovi večopravilnosti in potencialu avtonomosti.

Na prvo namigujeta 12,3-palčni barvni računalniški zaslon visoke ločljivosti, na katerem se izrišejo merilniki ter 15,6-palčni zaslon na dotik sredi armaturne plošče, za poveljevanje glavnini sistemov v avtu po vzoru Tesle. Na zmožnost vožnje brez voznikovega vmešavanja namiguje G3-jeva strojna oprema, ki bo nekoč, v kombinaciji z ustrezno programsko opremo, izpolnjevala sposobnosti sistemov za avtonomno vožnjo pete stopnje. Strojna oprema tako obsega dve kameri spredaj, dve kameri na boku, štiri panoramske kamere, tri kratkovalovne radarje, ducat ultrazvočnih tipal okoli avta in dve pametni kameri v kokpitu

Xpeng namerava izkoristiti izredno rastoče povpraševanje po električnih vozilih na Kitajskem, kjer bo tudi njihov, vsaj do nadaljnega, primarni in tudi edini trg. V isti sapi je He Xiaopeng sporočil, da že sodeluje Alibabo na področju razvoja zemljevidov ter storitev v oblaku.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Xiaopeng Motors.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tudi med malimi avtomobili so lahko velike razlike
Spremembe v vrhu skupine Volkswagen