Novice

Tudi med malimi avtomobili so lahko velike razlike

Na prvo žogo bi človek rekel, da pri malih avtomobilih, ki jih imajo eni za krajše mestne vožnje, drugi pa za povsod, ni posebnih razlik. No, morda bolj drži, da jih je bilo včasih bistveno manj. Zdaj pa proizvajalci z dodajanjem sodobnih pripomočkov, poudarkom na ekonomičnosti porabe in boljših voznih lastnostih tudi na tem področju vse bolj izpostavljajo prednosti, zato smo se potrudili in jih poiskali tudi v testu PRIMA.

Razlike v obliki

Za začetek smo se posvetili karoserijski obliki, tudi ta velikostni razred ima namreč kar nekaj oddelkov. Tu so modeli, ki so bili zasnovani kot mali enoprostorci, najdejo se manjši karavani, pa seveda vse pogosteje tudi mali križanci. Izbrali smo klasično kombilimuzinsko zasnovo modela s petimi vrati, saj je to po našem mnenju najbolj tipičen predstavnik vrste. Naredili smo le eno izjemo, Dacia Sandero z izbranim bencinskim motorjem je namreč na našem trgu zgolj v nekoliko terensko naravnani različici Stepway, ker je v običajni modelu dodana predelava na avtoplin (LPG).

Razlike v ceni

Že v pripravah smo se odločili, da iz primerjave izločimo modele prestižnih znamk, čeprav bi se tudi pri njih našlo kakšnega zanimivega konkurenta. Že tako so cenovna odstopanja v ponudbi precejšnja, modeli so med drugim v različnih življenjskih fazah produktnega cikla, vključevanje znamk s pribitkom na sloves pa bi razlike še povečalo. Seveda bi potem od njih upravičeno pričakovali tudi bistveno boljšo kvaliteto materialov in končno obdelavo, naprednejše sodobne pripomočke ter boljše vozne lastnosti. Morda pa se jim posvetimo v katerem izmed prihodnjih primerjalnih testov …

Skupne lastnosti

Kljub vsem opisanim razlikam, zaradi katerih smo izločili kar nekaj modelov, je pred nami ostal seznam petnajstih kandidatov, na podlagi katerega smo se s predlogom za sodelovanje obrnili na zastopnike znamk. Veseli smo bili trinajstih pozitivnih odgovorov, pri dveh pa so se na našo žalost odločili, da ne sodelujejo, tako da smo ostali brez Nissanove Micre in Kiinega Ria. Škoda, ker bi bila zagotovo zanimiva tekmeca.

V testu PRIMA malih avtomobilov so sodelovali: Citroën C3 (2016-), Dacia Sandero Stepway (2012-), Ford Fiesta (2017-), Hyundai i20 (2014-), Mazda2 (2014-), Opel Corsa (2014-), Peugeot 208 (2012-), Renault Clio (2012-), Seat Ibiza (2017-), Suzuki Swift (2017-), Škoda Fabia (2014-), Toyota Yaris (2011-) in Volkswagen Polo (2017-). Če ste se sprehodili čez zgornjo galerijo fotografij, ste morda opazili še eno posebnost tokratne primerjave – gre za bistveno bolj pisan šopek, kot smo vajeni. Če bi potegnili zaključke, je prevladovala rdeča, beline in odtenkov sive pa je bilo zgolj za vzorec.

Vsi, ki vas zanima primerjava tehničnih podatkov preizkušenih avtomobilov, si lahko ogledate osnovne značilnosti v številkah spodnje tabele (če je ta premajhna za branje, jo lahko odprete tudi na tej povezavi, ki omogoča povečavo s klikom).

Prima_B_tehnicni_2018

Ženski avto?

Če ste prave volje, imamo za vas še malo statističnih podatkov. Podatki SURS* kažejo, da je v Sloveniji med lastniki osebnih avtomobilov v povprečju 39 % žensk ter 61 % moških. Medtem ko povprečna starost lastnic znaša 48 let, so moški v povprečju dve leti starejši, tako eni kot drugi pa najpogosteje vozijo avtomobil sive barve.

Prečiščeni podatki o prvih registracijah v letu 2017** na vzorcu novih avtomobilov, kjer so kot uporabniki navedene fizične osebe, kažejo, da je med kupci v primerjavi z lastništvom slovenskega voznega parka osebnih avtomobilov več žensk (44 %), ki so v povprečju stare 47 let in tako štiri leta mlajše od moških uporabnikov.

Z uporabo enakih podatkov na vzorcu 13 modelov segmenta B, ki smo jih vključili v test PRIMA, pridemo do precej drugačne slike: v preteklem letu so nove male mestne avtomobile v Sloveniji v večjem deležu vozile ženske (62 %), povprečne starosti 48 let, medtem ko so bili moški uporabniki novih malih avtomobilov še šest let starejši (54 let). In čeprav ne za dosti, je med izbranimi barvami kovinsko sivino (27,72 %) prehitela navadna bela barva (29,34 %). Šele na tretje mesto se je z bistvenim odmikom uvrstila rdeča barva laka (12,45%).

Seveda to ne pomeni, da so naši tokratni tekmeci zgolj ženski avtomobili, v nemalo primerih gre na primer za drugi družinski avtomobil, ki je v uporabi za krajše dnevne vožnje. Bi pa verjetno lahko zaključili, da imajo znamke v komunikaciji s potencialnimi kupci bolj v mislih ženske, čeprav si vsaj v zadnjem času želijo doseči tudi več moških. No, tu je verjetno na delu podobna logika, kot kadar nagovarjajo vse mlajše kupce, ker si želijo pomladiti bazo kupcev.

Ekipe na delo

Tudi v tokratnem logističnem zalogaju smo se lotili posameznih vsebinskih sklopov primerjave v ekipah. Na področju presojanja uporabnosti smo se med drugim posvetili materialom, ergonomiji, prostornosti potniškega dela, v zadek pa skušali s čim manj napora zložiti čim več predmetov. Ocenjevanje udobja in dinamike v vožnji ter porabe je potekalo na relacijskih in mestnih vožnjah, nekaj pa tudi v centru varne vožnje AMZS na Vranskem, kjer so nam ponovno omogočili nadzorovan in varen preizkus voznih lastnosti. Prebili smo se čez cenike in infozabavne elemente vseh avtomobilov, da bi ugotovili, v kakšni meri sledijo sodobnim smernicam.

 

mozaik PRIMA 1

Ceniki so nam bili v osnovo tudi pri oblikovanju čim bolj poenotenih paketov opreme, a je bil za bolj realne podatke ključen obisk trinajstih prodajnih lokacij, zastopniki pa so nam medtem posredovali tudi podatke o stroških rednega vzdrževanja. Ne koncu je vsak izmed nas dobro premislil in zapisal, kakšno je njegovo osebno mnenje o določenih “mehkih” lastnostih modela, ki so pogosto celo bolj pomembne kot gole številke.


PRIMA smo: Avto Fokus, Dnevnik, Finance, Komotar Minuta, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


Nikoli ne pozabimo zapisati, da projekt PRIMA ne išče zmagovalca, temveč omogoča bralcem in gledalcem osmih avtomobilističnih medijev smiseln, povezan in obširen vpogled v različne lastnosti primerljivih modelov. Že med nami namreč ni enotnega mnenja o tem, kateri je najboljši – pri izbiri osebnega avtomobila je namreč marsikaj relativno ter odvisno od tega, na katero izmed področij polagate več pozornosti. Težko pa je zanikati, da se pri upoštevanju skupka lastnosti nekateri modeli prebijejo pred druge.

Rezultate primerjave najdete na tej povezavi.

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

* Vir: brošura Naš mali avto, SURS, 2017 (podatki za leto 2015), http://www.stat.si/StatWeb/File/DocSysFile/9417/avtomobilska_industrija.pdf.

** Izločen uvoz predhodno registriranih avtomobilov, vsi avtomobili, ki konec meseca niso bili več registrirani (večinoma izvoz), oldtimerji … vzorec zajema 34.449 avtomobilov, kjer so kot uporabniki navedene fizične osebe, nabor podatkov je dostopen na https://podatki.gov.si/dataset/prvic-registrirana-vozila-po-mesecih.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Tudi med malimi avtomobili so lahko velike razlike"


limas
6 leta 13 dni nazaj

Tudi med malimi avtomobili so velike razlike. Seveda so. Primer je polo, ki je dražji od vozil aegmenta C.
Zakaj bi nekdo kupoval polota, če se lahko vozi v meganu, astri, fokusu, stilotu in celo mazdi3.

xxl
6 leta 13 dni nazaj

Večina, katere si naštel, pač morajo imet tako ceno, če hočejo kaj prodat, polo ima ceno, kot jo ima, prodaja v slo med top 5. Zdaj si še poglej cene na testiranih vozilih z primerljivo opremo, pa boš hitro ugotovil, da polo sploh ni najdražji, ampak, tebi gre samo vw v nos, kaj ne da?!

Firediver
6 leta 12 dni nazaj

Polo mora imeti tako ceno, ker je ciljna publika tako snobovska in ga za manj niti ne bi kupili – ker bi jim kvaril “ker se cenim” imidž. Vsi ostali cenovno primerljivi avtomobili C segmenta pa se prodajajo, ker imajo realne cene. Simpl!

xxl
6 leta 11 dni nazaj

Še eden, ki ni prebral niti primerjal cen ostalih na testu.

yashica
6 leta 13 dni nazaj

Razlog nesodelovanja Nissana in Kie? Neko pojasnilo so morali navesti.

Meter ima vsak svojega? Merjenje pa od ˝oka˝.

6 leta 13 dni nazaj

Ker so kot tudi mnogi med nami že vnaprej poznali vaše rezultate testov na vrhu, kjer pač mora zmagati VAG.

thunderbolt
6 leta 13 dni nazaj

Zdaj pa se bo vsulo!

 
PRIMA med malimi mestnimi avtomobili
Xpeng z Alibabinim kapitalom pripravlja električni SUV