Novice

Z dežele

Za poletno vročino se pač spodobi, da je vsebina lahkotnejša. Kar pa še ne pomeni, da ne bo resna.

Še najbolj mestno zapriseženi kdaj pa kdaj zavijejo na deželo in če slučajno ne, bi morali. Tam je tu in tam zgodovina še sedanjost, muzej na prostem. Dan odprtih vrat vsak dan.

Se pač zgodi. Tam nekje, kjer je do najbližjega uradnega servisa dotične znamke 120 kilometrov, ki so zaviti za 2 uri vožnje, že dolga leta stoji, nastopa in vozi nek kar spodobno ohranjen Volkswagen Golf Country. Pravzaprav se zdi zadnjih 15 let ves čas enako ohranjen.

To je del njegove osebne zgodbe, nas tule pa še enkrat spomni na nekaj čisto drugega. Namreč: športni terenci niso včerajšnji izum. Le da so danes precej drugačni, kot s(m)o si (jih) predstavljali nekoč.

Če se prežarčimo v leto 1990, pademo v Volkswagnovo zgodbo takole: v Wolfsburgu so na osnovi Golfa II pripravili koncept Montana, ki je bil menda resno mišljen le kot koncept, a so nemški dilerji zasuli matično tovarno s preveč naročili, da bi jih bilo smiselno ignorirati. In je nastal Golf Country.

Golf Country je petvratni Golf II 1.8, iz katerega so leta 1990 naredili enega prvih sodobnih športnih terencev.
Golf Country je petvratni Golf II 1.8, iz katerega so leta 1990 naredili enega prvih sodobnih športnih terencev.

Country je imel takrat še precej nov 4-kolesni pogon Syncro (sredinska viskozna sklopka, do 48 odstotkov navora na zadnja kolesa, zvezno in samodejno prilagajanje razdelitve navora med premama), razvit v sodelovanju s podjetjem Steyr-Puch (danes Magna), nad katerim so bili pri Volkswagnu tako navdušeni, da so verjetno tudi zato pripravili terensko konceptno vozilo, ki bi pokazalo, da gre pri takrat nenavadnem 4-kolesnem pogonu vendarle zares.

In tako je Golf Country dobil še daljše kolesne hode, dvignjen trebuh (210 milimetrov od tal), zajetna cevna odbijača, zajetno zaščito motorja, pomožen okvir za kardan in zadnji diferencial, rezervno kolo na jeklenem okvirju (na zadku), ki se je odmikal vstran, ter nek takrat običajen 1,8-litrski bencinski motor s 73 kilovati (kasneje pa še 85-kilovatnega).

Na koncu je bil Golf Country ”flop”, kot rečejo Nemci neuspešnim rečem. Bil je drag, ljudje pa še ne dozoreli za take vrste avtomobil. Toda z današnjimi očmi je Golf Country vizionarski avtomobil, nekateri ga celo štejejo za začetnika sodobnih evropskih športnih terencev. A tudi če ni čisto tako – avtomobilska Evropa se je z njim zagotovo nekaj naučila in četrt stoletja kasneje uspešno služi s športnimi terenci. Navsezadnje je današnji T-Roc precej blizu temu Countryu.

Zastava 750: nikakršnih terenskih elementov, a je kljub temu zmogel precej več ''terenskega'' od današnjih osebnih avtomobilov.
Zastava 750: nikakršnih terenskih elementov, a je kljub temu zmogel precej več ”terenskega” od današnjih osebnih avtomobilov.

Še dobra tri desetletja dlje v zgodovini je nastala Zastava 750 in ena takšnih se prav tako šopiri v isti vasi kot Country. Ta Fičo je sicer malo bolj utrujen, a ni čudno. Lastnik pravi, da je napravil dobro delo toliko veselim ljudem in prepeljal toliko domačega vina kot noben drug 750. In to še kar naprej počne.

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Z dežele"


istvan
5 leta 8 meseci nazaj

Tale golf country iz Peljesca je imel pred “kar nekaj” leti nemško tablico gor 🙂

Bucko99
5 leta 8 meseci nazaj

Malo več fotk bi nam lahko privoščili 🙂

 
Lamborghini Aventador SVJ je novi kralj Nürburgringa
Daimler z reorganizacijo učinkoviteje v prihodnost