Novice

Mazdin novi križanec je CX-30

Kompaktni križanec, zgrajen na osnovi kombilimuzinske različice modela Mazda 3, je predstavljen kot eden ključnih novih modelov japonskega proizvajalca v prihodnosti. Če gre soditi po zanimanju v Ženevi, bo to kar držalo, znan pa bo tudi po odmiku znamke od dosedanjega poimenovanja modelov.

Kompaktni križanec naj bi s prefinjenostjo in lepoto kupeja izražal drzen terenski značaj. Podobno kot Mazda 3 je tudi CX-30 zasnovan na platformi Skyactiv, ki omogoča dinamiko v vožnji kljub višjemu sedenju v avtomobilu, eni od izpostavljenih lastnosti križancev. Tako kot pri ostalih novejših Mazdinih modelih, so oblikovalci tudi tu sledili navdihu filozofije Kodo, izražene v mogočnem videzu sprednjega dela, dodatno poudarjenemu z režami hladilnika v sprednji maski trikotne oblike. Dokaj visoke bočne linije izražajo športno terenski značaj, poudarjen s črnimi plastičnimi obrobami, in se iztekajo v slokem zadnjem delu, katerega videz zaokrožujejo vitke zadnje luči. Avtomobil dolžine 4.395 mm, širine 1.795 mm in višine 1.540 mm ob medosni razdalji 2.655 mm ponuja v notranjosti dovolj prostora tudi potnikom na zadnjih sedežih, na voljo pa naj bi bilo tudi 430 l prostora, namenjenega prtljagi.

Podobna načela so uporabili tudi pri oblikovanju notranjosti, ki jo sicer sestavljata ločeni strani voznika in sovoznika. Za podajanje informacij vozniku skrbi kombinacija analognih in digitalnih prikazovalnikov, proti vozniku pa je orientiran še sredinski 8,8-palčni zaslon multimedijskega sistema, krmiljenega preko novega intuitivnega vmesnika. Za še večjo povezljivost naj bi bila podprta tudi sistema Apple CarPlay in Android Auto.

Motorno paleto bodo v novem modelu predstavljali motorji zadnje generacije, tudi tisti, ki že vključujejo tehnologijo nadzorovanega kompresijskega vžiga, poznano pod imenom Skyactiv-X. Funkcija blagega hibrida, ki bo na voljo v bencinskih motorjih, naj bi delovala s pomočjo električnega motorja na energijo iz 24 V akumulatorja, na voljo naj bi bil tudi dizelski motor s tehnologijo Skyactiv-D. Izbira bo možna med 6-stopenjskim ročnim in samodejnim menjalnikom, moč in navor pa se bosta na cesto prenašala preko štirikolesnega pogona.

Novi CX-30 naj bi izdelovali v različnih Mazdinih proizvodnih obratih, v prodajo pa naj bi prišel proti koncu letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Mazda. Foto: Mazda, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Mazdin novi križanec je CX-30"


fantom
5 leta 1 mesec nazaj

Zelo vsecna.

5 leta 1 mesec nazaj

Fajn avtek. Škoda, da cockpit ni boljši oz. vsaj na ravni 6-ke.

mrtwelvetrees
5 leta 1 mesec nazaj

Top zadeva.

Tommaazz
5 leta 1 mesec nazaj

Ufff tole bi pa znalo zamenjati v prihodnjih nekaj letih mojo mazdo 3…zelo mi je všeč :)…ko bo facelift sem pa v salonu 🙂

xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Idealna zame.

 
Za 11 milijonov si je nekdo privoščil edini Bugatti La Voiture Noire
Alfa Romeo Tonale je koncept kompaktnega križanca s hibridnim pogonom