Novice

Ženske manj naklonjene avtonomnim vozilom

Če lahko verjamemo najbolj optimističnim napovedim, bodo avtonomna vozila v naslednjih nekaj desetletjih postala jedro družbe. A trenutno je svet avtonomnih vozil še precej oddaljen od splošne uporabe, saj so številni zaskrbljeni nad zanesljivostjo tehnologije – v raziskavi jih je kar 49 odstotkov odgovorilo, da jih ne zanima nakup vozila, ki se bi po cestah prevažalo samo.

Študija podjetja NerdWallet sloni na rezultatih spletne raziskave, v kateri je sodelovalo 1.028 prebivalcev Združenih državah Amerike, od tega 52 odstotkov žensk in 48 odstotkov moških. Na podlagi njihovih odgovorov bi se dalo sklepati, da med ljudmi in avtonomnimi vozili še zeva velik prepad.

Le 37 odstotkov žensk si želi lastiti avtonomno vozilo, pri moških pa je ta delež nekoliko višji in znaša 50 odstotkov. Kar 55 odstotkov žensk je zaskrbljenih nad varnostjo avtonomnega vozila, enake skrbi ima dobra tretjina (37 odstotkov) moških. Kot odgovor na izraženo skrb je zanimivo, da so bila, po podatkih Googla , v preko milijon prevoženih avtonomnih kilometrov njihova testa vozila udeležena le v dvanajstih nesrečah.

Le peščica vprašanih popolnoma zaupa avtonomnih vozilom, tako bi le šest odstotkov vprašanih v vozilo brez spremstva za pot do šole namestilo otroka, 18 odstotkov vprašanih pa še ni popolnoma prepričanih o tem. Več moških, 44 odstotkov, in le 23 odstotkov žensk je strah, da bi avtonomno vozilo odvzelo vozniku zadovoljstvo, ki ga sedaj doživlja za volanom.

Veliko oviro samovozečim avtomobilom trenutno predstavljajo tudi razmere na trgu vozil, saj polovica vprašanih za samostojno vožnjo ni pripravljena plačati dodatnega denarja. Le trije odstotki bi že danes kupili avtonomno vozilo, večina vprašanih pa bi pred prvim nakupom počakala vsaj tri leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Google.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ženske manj naklonjene avtonomnim vozilom"


xxl
8 leta 10 meseci nazaj

Že stokrat sem povedal,če me avto vozi,me lastništvo ne zanima,tovarne pa ne bodo mogle več računati na čustva,ali slogane v stilu “užitek v vožnji”,”športno srce”…Eden kreten je celo razvil avtonomni motocikel!V čem je point tega???

toMmy
8 leta 10 meseci nazaj

Človek bi rekel, da bodo ženske navdušene nad avtonomnimi avtomobili, glede na količino časa, ki ga med vožnjo namenijo telefonu 🙂

 
Sergio Marchionne že kuje plan B
Opel CarUnity, souporaba zasebnih vozil