Novice

Ženske v Savdski Arabiji bodo lahko končno sedle za volan

Zadnja država na svetu, v kateri ženskam ni bilo dovoljeno voziti avtomobila, se je končno uklonila. Izjemno okorel zakon, ki nežnemu spolu ni dovoljeval, da sploh sede za volan, z junijem naslednjega leta odhaja na smetišče zgodovine. Upamo, da za vedno!

Kraljevina Savdska Arabija velja za eno najbolj konzervativnih držav na zemeljski obli, kjer za ženske veljajo izjemno stroga pravila. Tako predstavnice nežnega spola brez moškega soglasja še vedno ne morejo samostojno potovati ali se poročiti, med bolj nenavadne prepovedi pa je sodila tudi prepoved vožnje avtomobila, ki je v veljavi od leta 1932. Vendar pa se vsaj slednje pravilo končno spreminja, saj je kralj Salman bin Abdulaziz izdal odlok, s katerim je vladi naročil, da do junija 2018 spremeni besedilo zakona. Kraljeva družina namreč želi v zadnjem času malce bolj demokratizirati družbo, pri čemer so že poskrbeli, da ženske ne potrebujejo več posebnega skrbnika za študij, dekleta pa lahko sodelujejo tudi v športu.

Wadscheha al-Huwaider, savdska aktivistka in soustanoviteljica Društva za zaščito pravic žensk v Savdski Arabiji, je ob tem dodala, da je to zmaga za vse ženske na svetu. V preteklosti so bile namreč ženske pogosto aretirane, ker so kršile prepoved vožnje, videoposnetke pa so objavljale na družabnih omrežjih.

Po poročanju Reutersa naj bi bila odstranitev prepovedi v precejšnji meri povezana tudi z ekonomskimi učinki, saj naj bi nizke cene nafte vplivale na upad avtomobilskega trga, ki se je v zadnjem letu zmanjšal za približno četrtino.

Po oceni Merrill-Lyncha bi sprememba zakonodaje z 9 milijoni potencialnih novih voznic (med katere štejejo tudi 2,7 milijona rezidentk iz drugih držav) lahko pošteno pospešila zastoj prodaje. Po drugi strani naj bi bilo v Savdski Arabiji zaposlenih približno 1,3 milijona šoferjev za prevoz žensk in otrok, od katerih bodo nekateri sčasoma morali najti drugo delo.

LMC Automotive je v svoji napovedi ovrednotila prihajajoče spremembe s 15-20 odstotki letne rasti prodaje avtomobilov. Na trgu, kjer več kot 70 odstotkov predstavljajo vozila znamk skupine Hyundai-Kia, Nissana in Toyote, pa dopuščajo možnost nadpovprečne rasti luksuznih znamk – predvsem v segmentu športno uporabnih vozil z modeli, kot so Bentley Bentayga ter prihajajoča Lamborghini Urus in Aston Martin DBX.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk, Motor Authority. Foto, slike: Motor Trend, Latuff.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota, Mazda in Denso bodo sodelovali v razvoju električnih vozil
Rezultati letošnjega testa zimskih pnevmatik