Novice

Toyota, Mazda in Denso bodo sodelovali v razvoju električnih vozil

Trije japonski partnerji – dva proizvajalca avtomobilov in en dobavitelj tehnologij – so se združili v skupnem projektu razvoja prihodnjih električnih vozil.

Rezultat dogovora je novo podjetje EV Common Architecture Spirit, v katerem bodo zaposleni inženirji iz vseh treh podjetij. Vodilni partner z 90-odstotnim deležem je Toyota, medtem ko imata Mazda in Denso vsak po 5 odstotkov lastniškega deleža.

Skupen razvoj električnih vozil je odgovor na rastoče povpraševanje, ki je v veliki meri povezano s perečimi napovedmi prepovedi prodaje in prometa vozil z vgrajenim motorjem na notranje zgorevanje. Novo podjetje naj bi razvijalo široko paleto električnih baterijskih modelov, vse od japonskih mikro avtomobilov, klasičnih osebnih avtomobilov, športnih terencev do lahkih dostavnikov. V svoji organizaciji naj bi zagotovili dovolj prilagodljivosti za hiter odziv na spreminjajoče se tržne trende.

V novonastalem partnerstvu naj bi imela osrednjo vlogo v razvoju električnih modelov Toyotina arhitektura TNGA, na kateri sta zasnovana aktualna modela Prius in C-HR ter naj bi hkrati predstavljala osnovo za številna nova električna vozila. Kljub skupni osnovi pa nameravata obe japonski avtomobilski znamki ohraniti značilen videz, ki bo avtomobile ločeval v očeh njunih uporabnikov.

V novem podjetju vprihodnosti ne izključujejo možnosti vključevanja drugih dobaviteljev in avtomobilskih proizvajalcev.

Avtomobilizem.com (Vir: Mazda, Auto Express. Foto: Toyota.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dyson: od sesalnikov do električnih avtomobilov
Ženske v Savdski Arabiji bodo lahko končno sedle za volan