Novice

Zmagovalci izbora za Slovensko gospodarsko vozilo leta 2017

V sklopu prvega dne 10. sejma Gospodarska vozila v Celju sta uredništvi revij Transport in logistika ter Mehanik in voznik razglasili zmagovalce izbora za slovensko Gospodarsko vozilo leta 2016.

V prvem delu izbora že dvanajstega izbora za Gospodarsko vozilo leta so kandidatom glasove prisodili bralci obeh revij z elektronskim glasovanjem in poštnimi glasovnicami, glasov je bilo skupno kar 9.400. V drugem delu je svoje mnenje dodala novinarska žirija, ki je kandidate za zmagovalce ocenjevala po različnih kriterijih. V sporočilu za javnost so med drugim zapisali, da je bila tudi letos, zaradi konkurenčnosti vozil v vseh štirih kategorijah, odločitev težka, pri nekaterih kandidatih so na koncu odločale le podrobnosti.

Slovenski tovornjak leta 2017: Scania S in R

Za naziv sta se potegovala še Iveco Stralis XP in NP in Renault Trucks T, v obrazložitvi izbora pa je žirija pojasnila: “Po letih razvoja in milijonih testnih kilometrov je Scania predstavila povsem novo vozilo in z njim nove temelje razreda svojih težkih gospodarskih vozil. Za pogon skrbijo uveljavljeni motorji Euro 6, ki pa so z novo motorno elektroniko še učinkovitejši in skupaj z novim sistemom hlajenja ter aerodinamično kabino zagotavljajo tudi do tri odstotke nižjo porabo.” 

Slovenski dostavnik leta 2017: Volkswagen Crafter/MAN TGE 

Zmagovalca sta v finalu premagala trojček Peugeot Expert, Citroën Jumpy, Toyota Proace ter Ford Tourneo Custom EcoBlue, zapis žirije pa pravi: “Novi Crafter bolj očitno sledi hišnim oblikovalskim smernicam, poleg všečnih kozmetičnih potez pa oblika ne glede na karoserijsko različico zagotavlja koeficient zračnega upora vsega 0,33. Mere vozila omogočajo odlično razmerje med velikim tovornim prostorom in relativno majhno zunanjostjo. Kupcem ponujajo štiri izvedbe 2,0-litrskega motorja TDI ter 6-stopenjski ročni ali 8-stopenjski samodejni menjalnik. Skoraj povsem enak, kot je izvirnik, je tudi koncernski sorodnik, ki nosi oznako MAN TGE.”

Slovenski poltovornjak leta 2017: Volkswagen Amarok

Zmagovalec v tej kategoriji je prepričal žirijo bolj kot Toyota Hilux, v tekmi pa jima je družbo delal še Fiat Fullback. Očitno je k rezultatu veliko pripomogel dizelski šestvaljnik, saj so v izjavo zapisali: “Amarok je zaradi velike oddaljenosti od tal, zmogljivega motorja in naprednega štirikolesnega pogona pravi delovni terenec, hkrati pa ponuja za ta razred presenetljivo visoko raven udobja in lahko upravljanje. Pomembna novost, s katero vabi tudi nov krog kupcev, je uvedba zmogljivega motorja 3,0 V6 TDI, ki po zaslugi sistema SCR in aditiva AdBlue ustreza okoljevarstvenim normam Euro 6.”

Slovenski avtobus leta 2017: Neoplan Tourliner 

Razlaga izbora: “Poleg nove zunanje podobe Tourlinerja, ki sledi hišni oblikovalski doktrini Sharp-CutDesign, sodi med pomembne novosti preoblikovan voznikov delovni prostor. Novi motor D2676 LOH Euro 6c je vrstni šestvaljnik z 12.419 cm3 prostornine. Na voljo pa so tri izvedbe moči motorja in dva menjalnika: ročni šeststopenjski ZF EcoShiftt in hišni 12-stopenjski samodejni MAN TipMatic.” Za naziv sta se potegovala še Mercedes-Benz Conecto in Ivecobus Urbanway Full Hybrid.

Avtomobilizem.com (Vir: Transport in logistika ter Mehanik in voznik. Foto: Transport in logistika ter Mehanik in voznik, proizvajalci.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrita je Škoda Karoq
Prihaja druga generacija električnega Nissana Leaf