Novice

Zmanjševanje emisij ob podpori davčne politike

Kljub vse glasnejšim pozivom in prizadevanjem za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida (CO2), se onesnaževanje kot posledica uporabe vozil ne zmanjšuje v željeni meri.

Po rezultatih raziskave Mednarodnega sveta za čist transport (ICCT – International Council on Clean Transportation) je namreč na področju Evrope prišlo do občutnega zmanjšanja emisij CO2 na skoraj vseh ključnih področjih, medtem ko naj bi področje transporta precej zaostajalo pri doseganju zastavljenih ciljev. S študijo so hoteli prikazati realno stanje in pokazati na precejšnje razlike pri obdavčevanju avtomobilov po evropskih državah. Po njihovem mnenju bi se bilo možno s pomočjo omejitve najvišjih izpustov CO2, prilagoditve davčne zakonodaje in uvedbe davčnih stopenj, ki naj bi spodbujale nakup in uporabo vozil z nižjimi emisijami, precej približati zadanim ciljem.

Za primerjavo so vzeli obdavčitev ob nakupu in skupne stroške lastništva avtomobila v Franciji, Nemčiji, na Norveškem, v Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Časovni razpon primerjave je bil pri zasebnem lastništvu vozila štiri leta, ob uporabi službenega avtomobila v zasebne namene pa so upoštevali obdobje treh let.

Primerjava cen po državah vključno z davkom na dodano vrednost. V primeru Norveške in Nizozemske je vključena tudi dajatev pri prvi registraciji. Osnovne cene po podatkih proizvajalcev.
Primerjava cen po državah vključno z davkom na dodano vrednost. V primeru Norveške in Nizozemske je vključena tudi dajatev pri prvi registraciji.

Njihov zaključek je, da so skupni stroški nabave in lastništva električnega vozila kljub višji začetni investiciji v primerjalnem obdobju štirih let nižji od stroškov lastništva avtomobilov na bencinski in dizelski pogon oziroma različice priključnega hibrida.

Pri raziskavi so za primerjavo uporabili različne izvedenke modela Volkswagen Golf
Pri raziskavi so za primerjavo uporabili različne izvedenke modela Volkswagen Golf

Največja razlika med stroški primerjanih vozil, pogojena z obdavčitvijo, se je v tem primeru pokazala na Norveškem. Prednost uporabe električnega avtomobila se je ponovno izkazala tudi pri triletni uporabi službenega vozila v zasebne namene, saj so v kar treh državah, na Nizozemskem, Norveškem in v Veliki Britaniji, zaradi ugodnejše obdavčitve stroški v danem obdobju nižji. Zanimiv je tudi sklep, da so stroški uporabe priključnih hibridov kljub uradnim nizkim vrednostim izpustov CO2 lahko celo višji od stroškov uporabe avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem, posledično verjetno tudi zaradi relativno visokih prodajnih cen tovrstnih vozil.

Če pod drobnogled vzamemo zgolj stroške nabave z vključenim davkom in stroški prve registracije, lahko vidimo, da so električna vozila in priključni hibridi cenejši od bencinskih in dizelskih modelov le na Norveškem, to dejstvo pa verjetno še naprej ohranja dokaj veliko priljubljenost avtomobilov, ki v ozračje oddajajo več emisij. Ravno tako tudi ugotavljajo, da je v Nemčiji, Franciji in v Veliki Britaniji razlika v obdavčitvi vozil z majhnimi izpusti, v primerjavi z vozili, ki v okolje oddajajo večje količine ogljikovega dioksida, precej majhna, gledano v obdobju štirih let. Po drugi strani so te razlike na Nizozemskem in na Norveškem precej večje.

Na podlagi ugotovitev so pri neprofitni organizaciji ICCT podali mnenje in predlog sprememb, ki bi lahko še dodatno pripomogle k večji razširjenosti vozil brez ali z nizkimi emisijami CO2. Po njihovih priporočilih bi bilo potrebno:

  • uvesti občutne davčne olajšave in posledično nižje cene nakupa vozil z nizkimi emisijami, saj naj bi le-te imele precejšen vpliv na odločanje pri nakupu;
  •  zagotoviti olajšave in posledično nižje stroške uporabe tovrstnih vozil;
  • glede na to, da službeni avtomobili predstavljajo dobršen del skupnega števila vozil, bi bilo potrebno uvesti določene olajšave uporabnikom avtomobilov z nizkimi emisijami tudi na tem področju;
  • hitrejše uvajanje davčnih sprememb s ciljem omogočiti več olajšav uporabnikom čistejših vozil in istočasno omogočanje vzdržnosti celotnega davčnega sistema.

Za konec so dodali še, da bi z implementacijo zgoraj omenjenih priporočil lahko države kupcem omogočile pomembne spodbude za nakup in uporabo vozil brez oziroma z nizkimi emisijami, obenem pa bi spodbudile proizvajalce k razvoju in implementaciji čistejših tehnologij.

Avtomobilizem.com (Vir: ICCT. Foto: Ruben de Rijcke.)

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Zmanjševanje emisij ob podpori davčne politike"


xxl
5 leta 2 meseci nazaj

Skratka, pod pretvezo ekologije pobrati še več davka, ker, prej bodo dodatno obdavčiti fosilce, kot znižali dajatve za EV.

 
Audi nas s konceptom pripravlja na Q4
Ameriški startup Rivian s svežim prilivom denarja