Predstavitve

Audi Q7: slovenska predstavitev

Prva generacija modela Q7 je na trgu vztrajala celo desetletje, kar se zdi za današnje razmere skoraj nepojmljivo. Kupci so ga ocenili kot najbolj prestižen in drugi najbolj prepoznaven model v Audijevi paleti.*

Ne samo, da je za prvo generacijo velikega prestižnega športnega terenca polna dekada, v vsem tem času so njegove prodajne številke, kljub novim in pomlajenim konkurentom, na globalni ravno še vedno naraščale. To seveda ne velja za slovenski trg, kjer je na prodajo, poleg agresivne nemške konkurence, pred leti vplivala še odločitev države, da dodatno obdavči vozila z močnejšimi agregati, kar je praktično razpolovilo segment, v katerem se giblje Q7.

Audi Q7 je v novi podobi, z največjo notranjostjo v segmentu in do 325 kg manjšo maso, več kot dobro pripravljen, da se ponovno priljubi vsem, ki si ga lahko privoščijo. Njegovo oblikovanje je tipično zadržano, markanten videz prednjega dela pa poudarja mreža hladilnika ter žarometa, ki sta v serijski izvedbi ksenonska, za doplačilo pa si jih lahko naročite v izvedbi LED ali kot znamkina LED matrična žarometa. V notranjosti smo, kot običajno, priča izboru in kombinaciji kakovostnih in odlično obdelanih materialov, za voznikovo ergonomijo pa pri znamki trdijo, da so jo (če je to sploh mogoče) še dodatno izboljšali. V središču armaturne plošče kraljuje električno pomičen 8,3-palčni zaslon MMI, ki se po novem lahko povezuje tudi z upravljalnim elementom MMI all-in-touch z drsno površino.

Z vidika voznih lastnosti je Q7 na voljo z dvema izvedbama podvozja, serijskim jeklenim (z novo petvodilno zadnjo premo) in doplačilnim s prilagodljivim  zračnim vzmetenjem. Sistem voznih prednastavitev Audi Drive Select ima pri slednjem kar 7 možnih izbirnih programov, ki med drugim prilagajajo delovanje 8-stopenjskega samodejnega menjalnika Tiptronic, elektromehanskega servokrmiljenja, opcijskega štirikolesnega krmiljenja ter karakteristik motorja. Pogon quattro ima samozaporni sredinski diferencial, ki je integriran kar v ohišju menjalnika.

Po zagotovilih znamke ima novi Q7 na voljo največ serijskih asistenčnih sistemov v segmentu; med drugim prilagodljivi tempomat  z asistenco za zastoje, kjer Audi uporabnikom prvič omogoča delno avtomatizirano vožnjo, pa asistenco za učinkovitost vožnje, ki svoje delovanje naslanja tako na podatke senzorjev kot tudi na predikativne podatke o poti, sistem za pomoč pri manevriranju s prikolico ter asistenco za prečni promet za vozilom. Tema nabora in delovanja asistenčnih sistemov je pri Audiju Q7 tako obširna, da bi zahtevala samostojno predstavitev, tako v teoriji kot tudi v praksi.

Audi Q7 je zaenkrat na voljo s po enim bencinskim in dizelskim motorjem, ki se jima bo v kratkem pridružil priključni hibrid z dizelskim motorjem, ki v segment prvič uvaja to kombinacijo s pogonom quattro (sistemska moč: 275 kW, sistemski navor 700 Nm, električna avtonomija 56 km). Bencinski 3.0 TFSI quattro (245 kW) je na slovenskem trgu na voljo po cenah od 75.900 evrov dalje, dizelski  3.0 TDI quattro (200 kW) pa od 69.900 evrov. Oba šestvaljnika sta serijsko usklajena z osemstopenjskim menjalnikom Tiptronic.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*raziskava My Next Car 2013.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Audi Q7: slovenska predstavitev"


Daedalus
2 leta 10 meseci nazaj

Za dilerje bo dober.

Jerch_
2 leta 10 meseci nazaj

grdoba. sploh spredaj je za pobruhat

 
Mercedes-Benz GLC: mednarodna predstavitev
Citroën Berlingo: slovenska predstavitev

Več vsebin

Predstavitve

Zapeljivost oblike

Audi A7 Sportback: slovenska predstavitev
Novice

Poletna premiera športnega terenca Audi e-tron

Predstavitve

Ponovno prednost v tehniki

Audi A8: slovenska predstavitev
Novice

Audi A6 Avant je eden lepših karavanov

Testi

Aristokrat

Maserati Levante 3.0 V6 Diesel 275 AT8 Q4 Granlusso
Novice

Novi Audi A7 s prefinjenostjo športne oblike

Novice

Nova generacija Audijeve poslovne limuzine

Testi

Ko dobro postane še boljše

Audi Q5 2.0 TDI (140 kW) Quattro Basis