Predstavitve

Bolj drznega videza in z bogatejšo opremo

Audi A1 Sportback: slovenska predstavitev

Audi A1 Sportback je v svoji drugi generaciji na voljo le še s petimi vrati in z bencinskimi agregati, na slovenskem trgu pa so se pri zastopniku poleg tega odločili, da bodo preskočili osnovno različico opreme, saj očitno kupcem ni dovolj privlačna.

Spremembe, spremembe

Audi A1 Sportback (6)Odločitev, da Audi, podobno kot ostali proizvajalci, v tem velikostnem segmentu ponuja le še petvratne različice, je – vsaj zame – povsem razumljiva. V  starih časih je šlo morda med drugim za vprašanje nižje vstopne cene, kar je pri premijskem Audiju povsem nesmiselno. Naslednji pomislek bi morda lahko bil vprašanje togosti karoserije za ekstremne športne vožnje, pa ga lahko takoj ovržemo – A1 Sportback je bolj kot zasledovanju idealne linije pri najvišji možni hitrosti namenjen ljubiteljem tehnoloških novotarij; sploh pa so sodobni modeli, ki jih tržniki označujejo kot športne, pretežno postali dvoživke, namenjene udobni vsakodnevni in občasni športni vožnji, kar jim s tehničnim napredkom prinaša obilje nastavitev in … pet vrat. Skladnost oblikovanja? Če bi A1 Spotback kaj izgubil na račun petih vrat, so to pri znamki več kot nadoknadili z uporabo aktualnih drznejših oblikovalskih potez, ki ga na cesti v primerjavi s predhodnikom brez dvoma naredijo bistveno bolj atraktivnega. Nenazadnje so tudi pri njem izpostavili gensko zasnovo legendarnega modela Sport quattro, na kar so posebej opozorili s tremi ozkimi režami ob robu pokrova motornega prostora.  Kar se praktične uporabnosti vozila s petimi vrati tiče, pa verjetno niti nima smisla izgubljati besed.


A1 Sportback v številkah – dolžina: 4.029 mm, širina: 1.740 mm, višina: 1.409 mm, medosna razdalja: 2.563 mm, prostornina prtljažnika: 335-1.090 litrov.


Dimenzijsko je A1 Sportback nekoliko večji od predhodnika, na račun večje skupne dolžine in krajših previsov imajo ob daljši medosni razdalji nekaj koristi od tega potniki, več prostora pa je tudi v prtljažniku (+65 litrov).

Mestni vrvež

Audi A1 Sportback (3)Ena od posledic trendov v izbiri pogonskega agregata je tudi dejstvo, da v ponudbi manjših modelov praktično ne najdemo več dizelskih agregatov. Slednje velja tudi za A1 Sportback, ki bo kupcem na voljo v štirih izvedenkah z razponom moči od 70 kW do 147 kW. Vstopni trivaljnik 25 TFSI bo na voljo z ročnim 5-stopenjskim ali 7-stopenjskim S-tronic menjalnikom, 30 TFSI in 35 TFSI z ročnim 6-stopenjskim ali 7-stopenjskim S-tronic menjalnikom, medtem ko bo za 40 TFSI ob ročnem 6-stopenjskem rezerviran menjalnik S-tronic s šestimi stopnjami.

Čeprav gre za najmanjši model v ponudbi, so mu za doplačilo pri znamki omogočili nadgradnjo s športnim podvozjem z nastavljivim vzmetenjem, ki v paketu Performance dodaja še sistem Audi Drive Select ter nekaj vizualnih in avdio prilagoditev.

Digitalen, kot vsi ostali

Audi A1 Sportback (13)Verjetno bi bilo nenavadno, če novincu pri znamki ne bi namenili sodobnih pripomočkov iz njihovega nabora, saj bi v nasprotnem primeru odstopal tako od ostalih družinskih članov kot tudi od konkurence. V praksi to prinaša serijske digitalne prikazovalnike pred voznikom (10,25 palcev) in sredinski zaslon v velikostih od 8,8 do 10,1 palcev (MMI navigacija plus). Nekaj veselja pa bo kljub vsemu ostalo ljubiteljem gumbov, saj ti ostajajo za nastavitve prezračevanja in klimatizacije.

A1 Sportback po želji uporabnika omogoča nenehno povezljivost ter ponuja širok nabor vozniških pomagal, ki jih je preveč, da bi jih naštevala, vse namreč lahko najdete v priloženem ceniku. Na voljo so posamično, kar se bo komu zdelo dobro, drugemu pa slabo, saj paketi običajno prinašajo določene prihranke.

Cene na ceniku se pričnejo pri 19.990 evrih, koliko je potrebno odšteti za izvedenko 25 TFSI Advanced (proizvodnja od februarja), zaenkrat pa boste na njem zaman iskali najmočnejšo različico, saj jo bodo dodali le v primeru, da bo dovolj zanimiva.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

34 komentarjev za "Bolj drznega videza in z bogatejšo opremo"


TomyBoy2
3 leta 6 dni nazaj

Redna cena Polota GTI z DSG menjalnikom je 24.136 EUR.
Kdo pri zdravi pameti bi za isto ceno potem kupil recimo A1 Slina S-tropnic in 116KS na 3 cilindrih?

Polo78
3 leta 7 dni nazaj

Če so cene tipično audijevsko zasoljene pa je za razliko od tega vsaj kokpit ne-tipično audijevsko drzno in dobro oblikovan.

Locher
3 leta 7 dni nazaj

To pa res ne vem, kdo naj bi kupil. It makes no sense whatsoever.

Firediver
3 leta 7 dni nazaj

To je za premožne gospe in gospodične, ki si želijo majhen avto, mora pa biti drag, da pri prijateljicah in znankah ne izpadejo “cheap”.
Racionalnost tukaj ni zaželjena..so pa ženske itak naravne talentke za raznorazna neracionalna dejanja.

Locher
3 leta 7 dni nazaj

Koliko takih poznaš? Kolikor jaz poznam takšne gospe in gospodične, jim je bližje Mini ali A3 ali A.

Firediver
3 leta 7 dni nazaj

Živim na podeželju, tukaj ni takih žensk…take so bolj v mestih, pa obvezno barvno in stilsko usklajene kafečkajo v mega nakupovalnih centrih (no, tudi teh nimamo na podeželju)…

Locher
3 leta 7 dni nazaj

@firediver, morda jaz poznam napačne, pardon nestereotipne. 🙂

uros11
3 leta 8 dni nazaj

Na sliki je za menjalnikom ena palca. Glede na to, da smo leta 2019, so se morda zmotili in naredili klasično ročno oziroma morda so se poigrali z oblikovanjem in je to retro električni autohold z električno ročno? Če je temu tako, se kar strinjam z naslovom – za leto 2019 je res drznega videza!

nejc1
3 leta 7 dni nazaj

Vsaj nekaj dobrega, da je ostala klasična ročna, ne pa električno sranje..

3 leta 8 dni nazaj

lep in dober, vse v redu in prav, ampak za ta denar dobim že avto višjega ranga, kje pa piše da mora biti audi

xxl
3 leta 8 dni nazaj

Cenovno bi moral bit umeščen tu nekje kot T-Roc z enakim motorjem in opremo, mogoče 1000 evra dražji. Ima boljše materiale, je pa manjši. Torej 1.5 z full led, avt. klimo,radarski tempomat, park senzorji… max 25 000 evra brez popustov, ne pa take bolane cene po ceniku.

pskoda
3 leta 7 dni nazaj

Temu se reče premium in vw ni in ne bo premium nikoli

xxl
3 leta 7 dni nazaj

SEAT še manj in očitno nisi dobro obveščen o strategiji VAG. Ni dolgo, ko sem prebral, da bodo VW potisnili proti premiumu. Poišči si link sam, če ne verjameš

Locher
3 leta 7 dni nazaj

@xxl: dvomim, da bo trg prenesel takšno količino premium znamk s premium cenami. Počasi bo zmanjkalo ljudskih avtomobilskih znamk in bo treba iz naftalina privleči ugasnjene.

3 leta 7 dni nazaj

Premium je audi z (najmanj) 6 cilindrskim strojem, quattro pogonom in led matričnimi žarometi…uglavnem nekaj, kar nima vsak clio (sorry clio fani…:)). Halogenke, 100 konjev in ročno klimo dobiš v daciji za 10 jurjev. Za 35k, kolikor hočejo za neko spodobno opremo in malo močnejši motor pa raje nebi izgubljal besed, kaj dobiš drugje. In nihče mi nebo rekel, da audi s to ceno opraviči kakršnokoli superiorno kvaliteto!

Locher
3 leta 7 dni nazaj

@pskoda: premium že premium, ampak premium izdelkov ne kupujejo reveži na kredit. In ne verjamem, da je zgornji avto dovolj dober za kupce premium izdelkov.

3 leta 7 dni nazaj

Če si pripravljen dat za tole 15k € več kot za polota (z isto opremo) rabiš predvsem premium psihiatra.

pskoda
3 leta 7 dni nazaj

Kar sem napisal v postu malo višje ne more noben zanikat kot drugo je če si pripravljen toliko več plačat in glede cene nisem nič komentiral.
Drugače pa eni bodo toliko plačali eni ne bodo enim je pa avto za 500€ več kot dovolj in jim je blesavo za avto plačat 7, 8k€

xxl
3 leta 7 dni nazaj

Vsaka cena ima svojo budalo, pravi moj brat in če bodo našli dovolj budal, jim ne bo treba na novo oblikovat cene. Eni bi rad samo Audiju sporočili, da nismo vsi take budale.

pskoda
3 leta 7 dni nazaj

Ne vem od kje vam toliko znanja koliko je določen avto vreden? Mogoče izdelujete avtomobile in poznate stroške izdelave? Ali je kaj drugega?

Če lahko prodaš žlico za 20€ pa tudi če ni vredna 5€ ne vem v čem je problem se obrneš in greš drugam

Locher
3 leta 7 dni nazaj

@pskoda: Jih mogoče izdeluješ ti? Skratka kdor ni bil del skupine, ki je oblikovala ceno izdelka pri Audiju mora biti tiho?

ban
3 leta 7 dni nazaj

Sej tud kavbojke kupujemo po 100€ pa niso vredne 5 €.

Locher
3 leta 7 dni nazaj

@ban: Ne vem za vas. Jaz ne dam 100 EUR za kabojke.

ban
3 leta 7 dni nazaj

mogoče sem velik napisal, so pa vsaj 70 da so kolker tolk kvalitetne.

 
Prostornost in udobje v ospredju
Terensko veselje