Predstavitve

Terensko veselje

Novosti znamke Jeep

Jeep je ena izmed tistih znamk, kjer si v trenutku, ko sedeš za volan avtomobila, zaželiš preizkušanja njegovih zmogljivosti. Po možnosti izven ravnih in dobro vzdrževanih voznih podlag.

Zaupanje

Že pri običajni vožnji je pomembno, pri zahtevnejših terenih pa ne gre brez zaupanja – v zmogljivosti vozila in seveda v voznika. Pa saj na tem mestu niti ne govorim o najbolj ekstremnih podvigih, zaenkrat lahko ostanemo na meji tega, kar zahtevajo vzponi in spusti na vsaj približno utrjenih voznih podlagah ali, če želite, tisto, kar človek rabi, da pride praktično v vsakih razmerah do najbolj odročne zidanice ali brunarice, če si pač tja želi priti z avtomobilom.

Jeep ima za tovrstne potrebe kar nekaj modelov, od najbolj ekstremnega Wranglerja do okretnega Renegadea in bolj “civilnih” modelov, ki so bolj športni kot terenski. V lanskem letu so za evropski trg predstavili kar nekaj novosti in posodobitev, pred časom pa so na njih opozorili tudi pri slovenskem zastopniku.

Osveženi Renegade

Jeep Renegade (1)Manjši Jeep je verjetno med najbolj zanimivimi znamkinimi avtomobili, v lanskem letu pa je doživel nekaj posodobitev, med katerimi so ob nekoliko predrugačeni maski s sedmimi pokončnimi režami in okroglima žarometoma ob strani še novo oblikovan odbijač ter svetlobni elementi z izdatnejšo uporabo tehnike LED. Potniška kabina je izboljšana v smislu večje zaznavne kakovosti, vključuje nove barvne kombinacije, praktične in prostorne odlagalne površine ter uvaja sodobne tehnologije, v okviru katerih je tudi razširjen sodobnih vozniških pomagal ter infozabavni sistem, ki omogoča povezovanje s pametnimi telefoni.

Uporabnikom bistveno bolj pomembna pa je osvežena motorna paleta, kjer vstopno opcijo predstavlja turbobencinski litrski trivaljnik z 88 kW (120 KM s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom) in 1,3-litrska s 110 kW (150 KM z menjalnikom TCT) oziroma 132 kW (180 KM z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom s pretvornikom navora). Ponudbo dopolnjujeta 1,6-litrski turbodizelski motor z 88 kW (120 KM z ročnim menjalnikom ali TCT) in 2,0-litrski turbodizelski motor MultiJet II s 103 kW (140 KM) oziroma 125 kW (170 KM) s sistemom selektivne katalitične redukcije v kombinaciji z ročnim ali 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Jeep Renegade (9).JPGPogonske opcije v določenih kombinacijah izpopolnjujeta napredna sistema štirikolesnega pogona Jeep Active Drive in Jeep Active Drive Low, ki poskrbita za čim manj nedosegljivih terenov. Sistem Selec-Terrain premore štiri prednastavitve – privzeti Auto s funkcijo zapore zadnje osi, štiripogonski Snow za zmanjševanje podkrmiljenja ter Sand in Mud, štiripogonska načina za maksimalni oprijem pri nizki hitrosti, kar zagotavlja nadaljnje vrtenje koles. V različici Trailhawk je ob našetetih dodana še funkcija Rock, ki maksimalno poveča oprijem koles na podlago.

Cene za Renegade se pričnejo pri 19.990 evrih, vse podrobnosti pa najdete v priloženem ceniku.

Novi Wrangler

Čeprav je Jeep četrto generacijo Wranglerja predstavil že novembra 2017, so ga uradno na evropski trg lansirali šele spomladi 2018. Na našem trgu je terenska legenda na voljo v tri- ali petvratni izvedbi v nivojih opreme Sport, Sahara in Rubicon, ki jih v skladu z željami strank lahko dopolnijo še več kot 180 ekskluzivnih dodatkov Mopar.

Jeep Wrangler (4)Pri Wranglerju sta na voljo dva sistema aktivnega stalnega štirikolesnega pogona na zahtevo – Command-Trac in Rock-Trac. Model, ki so ga poimenovali za prvaka terenske vožnje, je opremljen z novo generacijo osi Dana, elektronsko zaporo prednje in zadnje osi Tru-Lok, diferencialom z omejenim zdrsom Trac-Lok in elektronskim izklopom sprednjega stabilizatorja.

Na evropskem trgu sta v motorni paleti modela na voljo dva popolnoma nova agregata, 2,2-litrski turbodizelski MultiJet II (147 kW/200 KM) in 2,0-litrski turbobencinski agregat (200 kW/272 KM). Vsi motorji so v delovanju usklajeni z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Ne manjkajo seveda niti številni zaščitni in varnostni sistemi, vključno s sistemom za nadzor mrtvih kotov s preverjanjem prostora za vozilom, kamero za vzvratno vožnjo ParkView z dinamično mrežo, elektronskim nadzorom stabilnosti (ESC) z elektronskim sistemom proti prevračanju vozila in štirimi standardnimi varnostnimi blazinami.

Cene za trivratni Wrangler se pričnejo pri 59.490 evrih, za petvratni Wrangler Unlimited pa pri 64.490 evrih.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bolj drznega videza in z bogatejšo opremo
Spremenjen pristop

Več vsebin

Novice

Velika petletka Sergia Marchionneja