Predstavitve

Prostornost in udobje v ospredju

Citroën C5 Aircross: slovenska predstavitev

Citroën vstopa na trg s trenutno največjim križancem v modelni paleti, ki naj bi zadovoljil potrebe in želje njihovih najzahtevnejših kupcev.

Do februarja

Citroen C5 Aircross (17)Kljub temu, da smo si na predstavitvi lahko ogledali prvi vozili za naš trg, gre bolj za uvod, saj naj bi z uradno, marketinško podprto prodajo začeli šele v februarju. Za tiste bolj nestrpne pa so že zdaj na voljo vse informacije in cene, ki lahko pomagajo pri odločitvi o morebitnem nakupu C5 Aircross, za katerega pri znamki zatrjujejo, da je kljub kasnejšemu vstopu med konkurenco vseeno v prednosti. Po pregledu najpomembnejših lastnosti tekmecev naj bi namreč Francozi v C5 Aircross uspeli odpraviti večino pomanjkljivosti, ki so jih opazili kupci tega segmenta, ter s tem ponuditi najbolj udoben, modularno prilagodljiv in prostoren model med sebi podobnimi.


C5 Aircross v številkah – dolžina: 4.500 mm, širina: 1.840 mm, višina: 1.670 mm, medosna razdalja: 2.730 mm, odmik od podlage: 230 mm, prostornina prtljažnika: 580-720-1.630 litrov.


O primerjavi med konkurenti ima vsak seveda osebno mnenje, a je težko zanikati, da ima C5 Aircross svoj prepoznaven slog in karakter. Za začetek je izjemno prepoznaven zaradi zanimivega oblikovalskega pristopa in pisane zunanjosti, ki na račun kombinacij sedmih barv karoserije, črne strehe in treh barvnih paketov omogoča kar 30 različnih kombinacij. Ob tem pa je izjemen tudi zahvaljujoč izpostavljeni znamkini tehnični rešitvi vzmetenja s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki, ki je del serijske opreme modela.

Poudarjena uporabnost

Citroen C5 Aircross (25)V notranjosti bo za bodoče uporabnike v primerjavi s konkurenco verjetno še najbolj zanimiva izvedba treh individualnih zadnjih sedežev z možnostjo 150 mm vzdolžnega pomika ter prilagodljivim naklonom naslonskega dela (19-26,5 stopinj), ki po potrebi povečata prostornino prtljažnika kljub petim potnikom za do 140 litrov.

Sodobna pomagala

V notranjosti je sredinsko nameščen  8-palčni zaslon visoke ločljivosti na dotik, preko katerega lahko upravljamo vse pomembne funkcije, po želji pa je lahko pred voznikom nameščen tudi 12,3-palčni zaslon s tremi grafičnimi ozadji za prikaz izbranih informacij v vidnem polju.

Citroen C5 Aircross (10)Med dvajsetimi razpoložljivimi asistenčnimi sistemi pri znamki izpostavljajo pomočnik za zaviranje v sili, aktivni sistem za zaznavanje mrtvega kota, opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu, opozorilnik na nevarnost trka in prilagodljivi tempomat s sistemom Stop&Go. Pomočnik za vožnjo na avtocesti (Highway Driver Assist) ob pomoči kamere na zgornji strani vetrobranskega stekla in radarskega tipala v pogonskih kombinacijah z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom v C5 Aircross prinaša drugo stopnjo samodejne vožnje.

Učinkovita pogonska paleta

Citroen C5 Aircross (2)V ponudbi modela sta na voljo dva bencinska motorja  (96 kW/130 KM) in PureTech 180 (133 kW/180 KM), šibkejši je trenutno na voljo v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim (v drugi polovici leta tudi s samodejnim menjalnikom), močnejši pa z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Paleto dopolnjujeta dizelska motorja BlueHDi 130 (96 kW/130 KM z ročnim ali samodejnim menjalnikom) ter BlueHDi 180 (130 kW/177 KM s samodejnim menjalnikom).

Konec letošnjega leta naj bi pogonske možnosti razširila priključno-hibridna različica, ki jo je znamka predstavila lani na pariškem salonu.

Cene za C5 Aircross se uradno začenjajo pri 23.500 evrih za različico Live PureTech 130, seveda pa vam bo dejansko maloprodajno ceno razkril šele obisk katerega od trgovcev znamke.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Prostornost in udobje v ospredju"


1 leto 6 meseci nazaj

Sem ga videl v Parizu, glede plastike mogoče je je za moje pojme preveč. Mehka je delno na armaturki, ni pa na vratnih panelih, pri kolenih. Za tiste bolj zahtevne imajo francozi DS7 crossback, tam pa je milina v kabini, alu, usnje, vse najboljše, tudi Focalovo vrhunsko ozvočenje s 14 zvočniki. Ampak je cena drugačna. DS7 pa prihaja k nam aprila. Akcijska cena osnovnega C5 naj bi bila malo nad 20.000eur, optimalni pa 25.000 eur. Je pa vožnja po prvih zapisih na netu odlična, predvsem nadpovprečno udobna.

xxl
1 leto 6 meseci nazaj

Na slikah mi ni všeč. Kako bo v živo, bomo še videli. Vsekakor je 3008 daleč lepši.

chad
1 leto 6 meseci nazaj

Čestitam, da jim je ratal osvojit cup holderje spredaj.

Ivan36
1 leto 6 meseci nazaj

In že po slikah je videti, da bojo oziroma so sedeži tisti pravi udobni za užitke v vožnji ne pa za dirke čez ovinke!

1 leto 6 meseci nazaj

zelo zanimiv avto, mi je kar všeč

 
Enoprostorec športnih potez
Bolj drznega videza in z bogatejšo opremo