Predstavitve

Citroën C4 Picasso: slovenska predstavitev

Danes smo bili korak pred časom: uradni začetek prodaje modela C4 Picasso je napovedan šele v juliju, v Podčetrtku pa smo lahko od bliže pokukali v prvih pet slovenskih primerkov.

Ti konci Slovenije so za nekatere od nas morda res nekoliko težje dostopni, pa zato nič manj zanimivi. Domačini so poskrbeli za dobro hrano in pijačo, hotelirji za nastanitev in sprostitvene dejavnosti, na roke jim gre tudi tradicija bližnjega Olimskega samostana in sladke zanimivosti, ki prihajajo iz čokoladnice. Prav čokolada mi je danes očitno ostala nekje v podzavesti, saj sem se nekajkrat (res bolj pri sebi) nasmehnila ideji o montipajtonovski različici gigantskega čokoladnega jajca, ki bi v sebi skrivalo skrivnost – novi C4 Picasso.

Citroën C4 Picasso prihaja z jasnimi nameni: svojim voznikom želi ponuditi več izraznosti in individualnosti, več učinkovitosti in agilnosti v vožnji, potnikom pa več dobrega počutja za vse in vsakega posebej. Glede na vse našteto pravzaprav ni dela vozila, ki se ga v prenovi ne bi dodobra dotaknili.

Začnimo pri osnovi. C4 Picasso je kot prvi v širši družini PSA izdelan na novi modularni platformi EMP2 (Efficient Modular Platform 2), ki kljub kompaktnim zunanjim dimenzijam z manjšimi previsi, krajšo skupno dolžino (-40 mm), razširjenima kolotekoma in daljšo medosno razdaljo (+55 mm) daje večji poudarek notranjosti. Nova generacija je izgubila v primerjavi s prejšnjo kar 140 kilogramov, polovico na račun platforme EMP2 z uporabljenimi materiali kot so aluminij, jeklo z zelo visoko mejo elastičnosti ter kompozitnimi materiali, iz katerih je izdelan zadnji pod. Naslednjih 70 kilogramov so prihranili zaradi zasnove zunanjosti: optimiziranih zunanjih mer ter spremembe materialov (aluminijast pokrov motornega prostora in prtljažna vrata iz kompozitnega materiala).

Funkcionalnost notranjosti je zagotovljena z vsestransko prilagodljivimi elementi; omogočajo jo preklopljiv sovoznikov sedež, trije ločeni sedeži v drugi vrsti z individualno nastavljivim naklonom naslona in vzdolžnim pomikom ter kar 537-litrski prtljažnik, ki dobi ob preklopu zadnjih sedežev povsem ravno dno. Da bi bilo potnikom v avtomobilu še bolj prijetno, so skušali ustvariti prostor, ki s svetlim in “očiščenim” ambientom spominja na loft, pri čemer jim je v pomoč serijsko panoramsko vetrobransko steklo in opcijska velika zastekljena streha. Za največje razvajence med drugim ponujajo sedež Relax z dodatno oporo za udobje nog.

V vozni dinamiki nova generacija prinaša večjo agilnost, boljšo obvladljivost in okretnost, kot vedno pa pri Citroënu dajejo veliko poudarka tudi udobnemu vzmetenju ter zvočnemu udobju in blaženju tresljajev. Novi C4 Picasso ima na izbiro dva bencinska in dva dizelska agregata. Bencinski VTi 120 (88 kW) ima 5-stopenjski ročni menjalnik, THP 155 (115 kW) pa 6-stopenjski ročni menjalnik. Dizelska HDi 90 (68 kW) in HDi 115 (84 kW) imata na izbiro 6-stopenjski ročni ali 6-stopenjski robotizirani menjalnik ETG6, novi C4 Picasso pa bo tudi prvi model znamke, v katerem bo vgrajen 1,6-litrski BlueHDi*150, ki izpolnjuje zahteve standarda Euro 6.

Pred cenami še minutka za tehnologijo: vozniku je v pomoč 7-palčni vmesnik za vožnjo na dotik (nadzor nad A/C, navigacijo in avdio sistemom) v kombinaciji z 12-palčnim panoramskim zaslonom visoke ločljivosti, ki prikazuje najpomembnejše informacije za vožnjo in si ga voznik lahko dodatno prilagodi po svojih željah. Za preglednost prostora okrog vozila sta na voljo funkciji Vision 360 in Park Assist, med novosti spadata radarski aktivni tempomat ter aktivni varnostni pasovi, med že znanimi pripomočki pa so sistem za nadzor mrtvih kotov, asistenčni eTouch za klic v sili, samodejna zatemnitev dolgih luči ter opozorilnik nenamerne spremembe voznega pasu. Citroën bo v prihodnosti (ni pa še znano kdaj) tudi v Sloveniji omogočil dostop do portala Multicity Connect z aplikacijami za uporabo v avtomobilu.

Glede na to, da so zgornje informacije še precej sveže, vam lahko trenutno postrežem le s cenovnim razponom. Novi Citroën C4 Picasso bo vaš, če mu boste namenili med 20.700 EUR in 33.600 EUR, kolikor staneta najcenejša in najdražja različica. Cene za 7-sedežni Grand Picasso bodo znane naknadno, model pa naj bi bil na voljo v oktobru.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Citroën

* Na voljo v drugi polovici 2013.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot 2008: slovenska predstavitev
Renault Captur: slovenska predstavitev