Predstavitve

Prenovljena romunska štiriperesna deteljica

Dacia Sandero in Logan: slovenska predstavitev

Dacia je v Slovenijo zapeljala dokaj pozno, leta 2004, kupcem pa se je sprva predstavila le z modelom Logan. V dvanajstih letih se je romunski proizvajalec pri nas dodobra uveljavil in našel svoje zveste kupce, Dacia zdaj ponuja kar sedem različnih modelov, prodajne številke pa bodo poskušali povečati s štirimi posodobitvami – Loganom, Loganom MCV, Sanderom in Sanderom Stepway.

Še preden nadaljujete z branjem, vas lahko opozorim, da kljub obsežni prenovi štirih modelov ter manjši osvežitvi ostalih treh (Lodgy, Dokker in Dokker Van) tokrat ne bo šlo za revolucionarne spremembe. Dacia ostaja zvesta svojemu bistvu, kjer še naprej stavi na preprostost in nezahtevnost. Brez nepotrebnih tehnoloških dodatkov, ki jih uporabnik v veliki meri niti ne potrebuje in močno dvignejo končno ceno, ostajajo njihovi modeli racionalni, pragmatični in enostavni. Nekako takšni, kot so njihovi kupci.

Zgodba o uspehu
Dacia Logan, Logan MCV, Sandero in Sandero Stepway_1Dacia je na presenečenje vseh, tudi največjih dvomljivcev, uspela. Romunski proizvajalec vozil pod vodstvom Renaulta svoje modele prodaja v 44 državah sveta in kar v 27 državah žanje rekordne uspehe. Med najbolj uspešne modele štejeta terenski Duster in družinsko naravnani Sandero.

Slednji je eden glavnih nosilcev tudi v Sloveniji, kjer se kar 70 odstotkov vseh kupcev odloči za terensko obarvano različico Stepway. Presenetljivo je enak delež bencinskih agregatov.

Sandero je s prenovo pridobil kar nekaj oblikovnih novosti. Na sprednjem delu so najbolj opazni nova maska hladilnika, spremenjen odbijač in in ohišje meglenk. Na zadku so zlahka prepoznavni žarometi s štirimi osvetljenimi kvadrati, zato se bo prenovljeni Sandero že na prvi pogled razlikoval od starejše Dacia Logan, Logan MCV, Sandero in Sandero Stepway_5različice. Ker so morali inženirji narediti prostor za posebno osvetlitev, so preselili zadnji meglenki v spremenjen odbijač.

Manj novosti je na Loganu MCV, kjer je sprednji del enak Sanderovemu, so pa na limuzinskega Logana namestili že prej omenjene žaromete. Nekaj dodatnih sprememb je vidnih tudi pri najbolje prodajani različici Sandero Stepway. Kromirano masko hladilnika si je sposodil pri drugi generaciji Dusterja, zaščiti sprednjega in zadnjega odbijača sta v matirani krom barvi, spremenjene pa so še obrobe meglenk.

Majhne, a pomembne

Dacia Logan, Logan MCV, Sandero in Sandero Stepway_13Pri Dacii upoštevajo želje in pripombe kupcev, zato so v potniško kabino namestili modernejši štirikraki volanski obroč in spremenili videz osrednje konzole. Majhna, a izredno koristna novost je tudi spremenjena hupa, ki se zdaj oglasi ob pritisku na sredinski del volana. Dodatno so spremenili osrednji naslon za voznikov komolec ter premestili položaj stikal za električni pomik stekel. Te se zdaj, namesto na osrednji konzoli, nahajajo na voznikovih in sovoznikovih vratih.

Prvi

Sandero in Logan sta prva predstavnika naveze Renault-Nissan, ki sta prejela povsem nov atmosferski Dacia Logan, Logan MCV, Sandero in Sandero Stepway_8bencinski litrski trivaljnik SCe 75. S 55 kilovati moči in 97 njutnmetri navora je slednji za 10 odstotkov bolj varčen kot predhodni 1,2-litrski agregat. Agregatu so z uporabo aluminijastega bloka motorja zmanjšali maso za 20 kilogramov in uporabili črpalko za olje s spremenljivo prostornino valja, odmikače ventilov so prevlekli z oblogo iz amorfnega ogljika ter bate prevlekli z grafitom.

Poleg novega agregata bencinsko ponudbo sestavljajo še TCe 90, TCe 90 LPG in TCe 90 v kombinaciji z robotiziranim menjalnikom Easy-R. Dizelsko stran predstavljata dCi 75 in dCi 90.

Ker je prenovljenih modelov kar nekaj, še več pa je paketnih različic, sem za podroben pregled pripravil spodnje povezave. Za lažjo predstavo vam lahko povem, da se cene za Sandero pričnejo pri 7.990 evrih, za različico Stepway pri 9.690 evrih, za Logana pri 8.140 evrih in za Logana MCV pri 8.690 evrih.

Cenik Sandero

Cenik Sandero Stepway

Cenik Logan

Cenik Logan MCV

Dacia Logan, Logan MCV, Sandero in Sandero Stepway_2

Še nekaj besed o resnično malenkostno osveženi preostali paleti vozil Dacia. Modeli Lodgy, Dokker in Dokker Van imajo po novem posodobljen znamkin obraz s prenovljeno masko hladilnika. Najbolj priljubljeni član družine Duster pa je kot prvi pri znamki dobil dvosklopkovni menjalnik EDC.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Prenovljena romunska štiriperesna deteljica"


mrtwelvetrees
3 leta 6 meseci nazaj

Čakamo še na novega Dusterja…. kdaj pride, 2017, 2018 ?

pskoda
3 leta 6 meseci nazaj

Kaj ste presran ratal. Včasih je bil fičo, katrca, yugo dobr in so se vozili povsod. Zdaj pa še dacia ni dobra pa je miljon krat boljša

emozul
3 leta 6 meseci nazaj

Ja potem ga pa kupi. Veliko vas pravi dober avto, kdo izmed vas ga pa ima?

ban
3 leta 6 meseci nazaj

Ja, včasih smo imeli samo ČB televizorje s hišno anteno in 8 programov, pa stacionarne telefone, pa musko smo na kasetah poslušal.

Firediver
3 leta 6 meseci nazaj

@pskoda: Najbrž si premlad, da bi razumel, da so bili takrat katrca, spaček, fičo in vsi ostali modeli iz Kragujevca zaradi zaprtega trga edini – pa še to pogojno dosegljivi (denar si moral imeti in čas, da si avto dočakal) – avtomobili, in si preprosto bil srečen, da si ga imel. In zato je bil folk zadovoljen. Tudi, če so avtomlobili bili brez opreme, servisni interval na 5kkm zaradi mineralnih olj in so se kvarili.

Danes je komoditeta naredila svoje. Nekateri avta niti ne pogledajo, če nimajo npr. napihljivih zadnjih varnostnih pasov, drugi pa rabijo poceni zanesljivo prevozno sredstvo za na šiht, hkrati pa ne rabijo za na morje, ker jim finance žal ne dopuščajo. Pravzaprav je žalostno, da je vedno več teh drugih.

Bo pa zato imela Dacia vedno več posla.

pskoda
3 leta 6 meseci nazaj

Mi smo imeli leta cca 1983 fiata 132 z 2.0 in cca 120hp motorjem. Imel je električne šipe in žametne sedeže. Malo kasneje pa še alfo giulio. Vse se je dalo res pa je, da je bilo potrebno prinesti kufer denarja.

ps.: dacia je čisto dober avto in nič mu ne manjka

xxl
3 leta 6 meseci nazaj

Všeč mi je vaša izbira tistega časa 🙂

pskoda
3 leta 6 meseci nazaj

Mi smo imeli leta cca 1983 fiata 132 z 2.0 in mislim da 120hp motorjem. Imel je okna na elektriko in žametne sedeže. Malo kasneje pa še alfo julijo. Vse se je dalo kupit samo potrebno je bilo prinesti kufer denarja.

ps.: dacia je čisto spodoben avto in mu nič ne manjka

RedBaron
3 leta 6 meseci nazaj

Ce bi vsi tako razmisljali, ne bi bilo napredka. Seveda je dacia cisto ok, tudi s ficotom bi se ravno tako se danes lahko vozili, pa vendar se ne, ker gre razvoj naprej in imamo na voljo tudi kaj boljsega…

Ivan36
3 leta 6 meseci nazaj

Mogoče so celo sedeže spremenili, ker so druge barve ??? Pa stikala stekel na vratih so dobrodošla, … Edino pri hitrosti se konča veselje, nekje pri 120kmh na AC v 5 prestavi, prehrupen in preveč obratov ima- jo.

Firediver
3 leta 6 meseci nazaj

Današnje osnovne potrebe prevoza pokrije in to je tudi njegov namen. Za kaj več so druge znamke…ampak, ali so za 2x, 3x..10x višjo ceno tudi avtomobili 2x, 3x…10x boljši?

RedBaron
3 leta 6 meseci nazaj

Druge znamke so definitivno boljše (udobje, asistenčni sistemi, razni bonbončki… tudi varnost, dizajn, imidž…), ampak ali je vredno plačati n- krat več, to je odvisno od vsakega posameznika. Ob pogledu na naš vozni park bi dejal, da vsekakor je! In tudi jaz osebno imam raje 2-3 leta star avto neke druge znamke, kot pa novo dacio.

chad
3 leta 6 meseci nazaj

Tako kot si nakazal, odvisno od uporabe. Če se pogosto voziš v Milano pa nazaj, so. Za po mestu in občasen izlet je pa tole seveda zadost.

xxl
3 leta 6 meseci nazaj

Za to ceno,dober avto.

 
Tekma edinstvenih prednosti
Izlet v neznano