Predstavitve

Tekma edinstvenih prednosti

Citroën C3: slovenska predstavitev

Razred malih mestnih avtomobilov je po svoje prav zanimiv tudi zato, ker morajo v njem proizvajalci z relativno nizkim proračunom ustvariti unikatne lastnosti modelov, ki pri kupcih postavijo prav njihov izdelek pred vse ostale konkurente.

O francoskem novincu smo se že dodobra razpisali – ob razkritju, obisku pariškega avtomobilskega salona ter slovenski predpremieri. Glede na pozornost, ki mu jo posvečajo tudi pri slovenskem zastopniku, je povsem jasno, da gre za pomemben model v ponudbi znamke. Po drugi strani pa vanj očitno trdno zaupajo, saj mu v Sloveniji napovedujejo kar podvojene prodajne številke.

Mora izstopati

Citroën C3 (4)Med drugim so nam na predstavitvi modela povedali, da naj bi ciljna publika opisovala tretjo generacijo malega Citroëna s pridevniki, kot so zaščiten, unikaten in povezan. Vse tri pravzaprav dobro odražajo lastnosti, ki so jih pri znamki postavili v ospredje, da bi novi C3 v glavah kupcev naredili opazno bolj zanimiv od vseh ostalih modelov na trgu.

Že na prvi pogled izstopa zaradi plastičnih zaščitnih oblog AirBump, izdelanih iz termoplastičnega uretana (TPU), pod katerim so zračni žepki. Seveda, če si jih bo bodoči lastnik želel imeti nameščene na svojem vozilu, kot dodatek na ceniku stanejo 200 evrov. Izrazit oblikovalski in praktičen element so – v primerjavi s C4 Cactus, kjer je bil prvič predstavljen – dodatno poudarili še z grafično dvobarvno izvedbo, kjer je na boku prvi izmed zračnih žepkov obrobljen s kontrastno barvo.

Individualni pristop pri znamki nadaljujejo z možnostjo številnih barvnih kombinacij zunanjosti, kjer kupec izbira med devetimi barvami karoserije in tremi barvami strehe. Tu so še kontrastni poudarki obrobe meglenk, pokrova vzratnih ogledal ter črte na stebričku C, s katerimi si navdahnjeni vozniki lahko popestrijo zunanjost svojega avtomobila. Ali pa jih povsem preskočijo in si omislijo “čisto navaden” Citroën C3.

Privlačna vaba

Še najbolj trenutno med lastnostmi C3 izstopa vgrajena kamera ConnectedCAM Citroën, s katero proizvajalec med svoje uporabnike vabi vse, ki so del trenda beleženja in deljenja bolj in manj nepozabnih trenutkov s prijatelji in … no, “prijatelji”. Glede na to, da gre za preprosto, a učinkovito orožje, je temu primerna tudi cena. Na seznamu doplačil stane opcija sprejemljivih 300 evrov (630 evrov z opremo Feel, ki vključuje še paket vidljivosti). Sprejemljivih zato, ker jih po moji oceni lahko primerjamo s ceno novega pametnega telefona.

Skrb za varnost med vožnjo in pozornost glede varovanja zasebnosti drugih je seveda na strani uporabnika. Ima pa kamera, ki je nameščena tik za notranjim vzvratnim ogledalom in omogoča širokokotno snemanje s 120-stopinjskim kotom (ločljivost full HD, 2 milijona slikovnih točk, GPS povezava, notranji pomnilnik 16 GB) lahko poleg dviga družabnega indeksa posameznika tudi bolj realne prednosti. V primeru trčenja se namreč samodejno sproži snemanje, ki shrani minuto in trideset sekund posnetka dogodka (30 sekund prej in minuto zatem), kar zna priti prav v naknadni analizi dogodka.

Da do nesreče sploh ne bi prišlo, je novi Citroën C3 serijsko opremljen z varnostnimi sistemi za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznega pasu ter prepoznavo prometnih znakov, ki se jim pri višjih nivojih opreme, za doplačilo, lahko pridruži še sistem za nadzor mrtvega kota. Dodatno praktično vrednost v vožnji po želji uporabnika lahko prinašajo navigacijski sistem, funkcija Mirror Screen za povezavo s pametnim telefonom ter kamera za pomoč v vzvratni vožnji.

Bolj realno o porabi

Skupina PSA se je v kontekstu dizelskega škandala že pred časom odločila za sodelovanje z organizacijami, ki se zavzemajo za čim bolj realno beleženje porabe avtomobilov. Po uvodni objavi podatkov za 30 modelov nameravajo nadaljevati s to prakso, kar lahko označimo kot pohvale vredno odločitev.

Citroën C3 je kupcem na voljo s tremi trivaljnimi 1,2-bencinskimi agregati družine PureTech od 50 do 81 kilovatov moči ter dvema dizelskima agregatoma družine BlueHDi s 55 ali 73 kilovati moči.

Kot je to že običajno, vam pred nakupom sicer predlagam, da si pregledate priloženi cenik, v salonu pa vas bodo nedvomno seznanili še s paketi posebne ponudbe. Uradno se cene za novi C3 začnejo pri 9.900 evrih za model Live PureTech 68 ter končajo pri 16.400 evrih za model Shine BlueHDi 100 S&S.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Tekma edinstvenih prednosti"


zoranv12
3 leta 5 meseci nazaj

Zelo všečen malček, odlična izbira za mesto in okolico, pa kakšen daljši izletek morda…Vidim, da je precej rešitev, kot tudi motorno paleto prevzel iz zadnjih Peugeotovih bratcev. Je precej razlik, da ne bo skokov v zelje med 208 in C3, zelo dobro!

 
Izboljšave na vseh področjih
Prenovljena romunska štiriperesna deteljica