Predstavitve

Izlet v neznano

Kia Niro: slovenska predstavitev

Pred Kio so novi izzivi, saj se na tržišče odpravlja z modelom, kot ga še ni imela v ponudbi. Novi Niro je hibridni križanec, ki ponuja zanimivo kombinacijo uporabne praktičnosti in pogonske učinkovitosti.

Trajnostno naravnane alternativne pogonske različice postajajo praktično nujen dodatek v ponudbi vseh avtomobilskih proizvajalcev. Razloge za to lahko po eni strani najdemo v zakonskih zahtevah po znižanju škodljivih emisij modelne palete, po drugi strani pa v naraščajočem povpraševanju okoljsko osveščenih kupcev. In kaj je trenutno bolj trendovsko kot križanec z učinkovito porabo?

Nekje vmes

Kia Niro hibrid (16)Kupcev hibridnih avtomobilov morda zaenkrat res ni dosti, a jih bo vsak dan več. Pri Kii menijo, da gre pri bodočih lastnikih Nira za uporabnike, ki cenijo solidne vozne lastnosti ter želijo varčen in okolju prijazen avtomobil.

Prepoznavno oblikovanje se pojavlja v obliki, ki je pri Kii še ni bilo, zato jo v v veliko pogledih težko primerjamo z ostalimi modeli znamke. Po zunanjih dimenzijah se sicer uvršča med modela Cee’d in Sportage, ima pa od obeh daljšo medosno razdaljo, kar daje vedeti, da je poudarek na udobju potnikov. Baterije hibridnega pogonskega sklopa so nameščene pod zadnje sedeže, zato z njimi ne posegajo v prtljažni prostor.


Dimenzije: dolžina 4.355 mm, širina 1.805 mm, višina 1.545 mm, medosna razdalja 2.700 mm, prostornina prtljažnika 373-1.371 l.


Prečiščene linije in udobje vožnje

Relativno čiste linije zunanjosti se prenašajo tudi v notranjost Kie Niro, kjer sta v središču pozornosti voznika uporabniški vmesnik HMI (Human Machine Interface) in 7- oziroma 8-palčni zaslon na dotik. V potniški kabini so oblikovalci uporabili podoben slog in materiale, kot smo jih vajeni iz njihovih aktualnih modelov. Pri znamki pa so že ob razkritju modela dali vedeti, da so Niro namenoma oblikovali v modernem slogu, ki ne izstopa pretirano.

Kia Niro hibrid (14)Ko govorimo o opremljenosti, že vstopna različica ponuja veliko, pri dražjih modelih oziroma ob doplačilu opreme pa je Kia v Niro namestila praktično vse, kar pri znamki premorejo. Ob bogatem naboru sodobnih asistenčnih sistemov so tu še povezljivostne storitve na osnovi navigacijskega sistema TomTom, zrcaljenje funkcionalnosti pametnih telefonov (Android Auto ter Apple CarPlay od konca leta dalje), njihovo brezžično polnjenje, premijski avdio sistem JBL z osmimi zvočniki in še kaj.


Drive Wise – skupek asistenčnih tehnologij, ki so serijsko ali za doplačilo na voljo v Kii Niro: samodejno zaviranje v sili (AEB) z zaščito pešcev, radarski tempomat (SCC), sistem za opozarjanje ob nenadnem zapuščanju voznega pasu (LDWS), sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LKAS), zaznava mrtvega kota (BSD), opozorilo na prečni promet pri vzvratni vožnji (RCTA).


V kratkem bodo asistenčne sisteme v Niru dopolnili z eko vozniškim pomočnikom (Eco Driving Assistant System – Eco DAS), ki vključuje nadzor vodenja vožnje (Coasting Guide Control – CGC) in predvidene energije (Predictive Energy Control – PEC) z namenom optimizacije porabe.

Hibrid na osnovi preverjenega motorja

Hibridni pogonski sklop sistemske moči 104 kW (141 KM) in 265 Nm navora v Kii Niro sestavljajo:

  • 1,6-litrski štirivaljni bencinski motor GDI z močjo 77 kW (105 KM) in 147 Nm navora;
  • elektromotor moči 32 kW (44 KM) in 170 Nm navora;
  • TMED (Transmission-Mounted Electric Device), sklopka med motorjem in elektromotorjem (pred menjalnikom), ki omogoča optimalno delovanje dvosklopkovnega menjalnika s hibridnim pogonom;
  • litij-ionski polimerski baterijski sklop zmogljivosti 1,56 kWh, ki je s 33 kg mase najlažji in najučinkovitejši Kiin baterijski sklop, zanj pa pri znamki zagotavljajo, da ima v primerjavi s konkurenco do 50 % večjo energijsko gostoto in 13 % večjo energijsko učinkovost;
  • 6-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko, ki so ga konstrukcijsko prilagodili za uporabo v Niru (zmanjšali maso in velikost), ležaji z nizkim trenjem in olje v menjalniku z nizko viskoznostjo pa pomagajo pri zmanjšanju mehanskega trenja, kar posledično povečuje njegovo odzivnost in zmanjšuje hrup

Po podatkih proizvajalca naj bi Niro z nameščenimi 16-palčnimi platišči v povprečju porabil le 3,8 litra goriva na prevoženih 100 kilometrov (4,4 l/100 km z 18-palčnimi platišči), kar ustreza emisiji 88 g CO2/km. Inženirji, ki so novinca zasnovali na precej spremenjeni različici obstoječe znamkine platforme, so se ob skrbi za čim boljšo vodljivost in stabilnost v veliki meri ukvarjali tudi z zmanjševanjem hrupa in vibracij, kar v veliki meri pripomore k prijetni izkušnji hibridne vožnje.

Priključni hibrid in vleka do 1.300 kg

Kia Niro hibrid (17)Kiin križanec Niro bo v prihodnje doživel še več dopolnitev, tako opreme kot tudi pogonskih sklopov. Že v kratkem naj bi med opremo za doplačilo ponudili tudi možnost nakupa paketa za vleko, ki bo povečal vlečno zmogljivost do 1.300 kg.V prihodnjem letu pa naj bi na tržišče prišla tudi priključno-hibridna različica Nira, ki bo del bodoče proizvajalčeve palete nizkoogljičnih vozil. Cilj korejskega proizvajalca je namreč do leta 2020 postati proizvajalec z najnižjimi emisijami ter zmanjšati emisije celotne modelne palete za 25 % v primerjavi z letom 2014.

Cene za Kio Niro se začnejo pri 25.990 evrih, v celoti pa si lahko cenik ogledate na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Izlet v neznano"


nejc1
3 leta 5 meseci nazaj

Ne zgleda slabo, škoda da ni na voljo še kot navaden bencinar ali dizel (s klasično ročno :D)…

xxl
3 leta 5 meseci nazaj

Žal,prej boš dobil samovozečo kot,kar si navedel.

nejc1
3 leta 5 meseci nazaj

Vem ja…..

xxl
3 leta 5 meseci nazaj

Zanimiv voz,malo prepočasen (160 km/h),ampak,temu niti ni namenjen.

 
Prenovljena romunska štiriperesna deteljica
Ščepec novosti