Predstavitve

Dragocene izkušnje

Renault Zoe: slovenska predstavitev

Jeseni je minilo deset let, odkar so pri Renaultu predstavili električni koncept, predhodnika današnjega začetnika malih urbanih brezemisijskih avtomobilov. Njegove izvedbe se, še bolj kot po videzu, razlikujejo glede na doseg, ki ga omogočajo baterije.

Znanje iz prakse

Renault Zoe (10)Tisto, kar si pri Renaultu štejejo v veliko prednost pred konkurenco, so dragocene izkušnje iz praktične rabe velikoserijskega avtomobila. Uporabnikom električnih vozil pa je na drugi strani najpomembnejši njihov doseg. Če je Zoe v prvi izvedbi ZE20 leta 2012, v odvisnosti od zunanjih temperatur, z enim polnjenjem prevozil 100-150 km, je naslednik ZE40 v realnih razmerah omogočal do še enkrat daljšo prevoženo razdaljo.

Četrtino daljši doseg

V najnovejši različici ZE50 je Zoe nadgrajen s še zmogljivejšo baterijo 52 kWh, ki po ciklu WLTP omogoča do 395 prevoženih kilometrov z enim polnjenjem, kar za manj zahtevne uporabnike lahko pomeni celo eno samo daljše tedensko polnjenje.  Slednje lahko poteka s serijsko primaknjenim hitrim DC polnilnikom 50 kW (30 minut za 145 km dosega), AC polnilnikom 22 kW (1 ura polnjenja za 120 km dosega) ali običajnim AC polnilnikom 7 kW (9 ur in 25 minut za polnjenje popolnoma prazne baterije).

Renault Zoe (3)Nova baterija je plod sodelovanja Renaulta z LG Chem ter ob minimalnem povečanju mase ter nespremenjenih dimenzijah (na račun drugačne zasnove oz. optimizacije strukture) omogoča v primerjavi s prejšnjo za četrtino daljši doseg. Baterijske module sestavljajo v LG Chemovi tovarni na Poljskem, vgrajene celice pa  so v primerjavi s prejšnjimi nekoliko višje in imajo izboljšano kemijsko sestavo.

Pogonska paleta Zoe se širi s kombinacijo nove baterije in elektromotorja moči 100 kW (136 KM) za odločnejše speljevanje in pospeševanje ter posledično nekoliko bolj dinamično vožnjo. Pri zastopniku še vedno ponujajo različice z najemom ali nakupom baterije.

Več dinamike in zaznavne kvalitete

Renault Zoe (12)Osvežitev zunanjosti Zoe prinaša nekoliko bolj dinamičen izgled, ki ga zaznamuje valovit pokrov motorja in nov svetlobni podpis žarometov v polni izvedbi LED. Nove so zračne odprtine na strani odbijača, spremenjen pa je tudi njegov prednji del z mrežo, ki elegantno zakriva vgrajena tipala. Tudi zadnje luči so v tehniki LED z dinamičnimi smerniki. Zoe ima v paleti dve novi karoserijski barvi ter nabor  platišč velikosti od 15 do 17 palcev.

V notranjosti je najti več na otip in videz prijetnejših materialov, ki so delno izdelani iz recikliranih snovi avtomobilske industrije – Zoe na primer vsebuje že 22,5 kg recikliranih sintetičnih snovi. Voznikov delovni prostor zaznamuje nova elektronska prestavna ročica e-shifter, ki omogoča prednastavljeni način vožnje z močnejšim regenerativnim zaviranjem (B), kar olajša predvsem mestno vožnjo v zastojih. Drugačno je upravljanje klimatizacije, poleg tega pa naj bi Zoe potnikom omogočal nekaj več zvočnega udobja.

Renault Zoe (22)Zaslon pred voznikom namesto klasičnih merilnikov ponuja pogled na 10-palčni informacijski zaslon, sredinsko nameščeni zaslon infozabavne enote pa je na voljo v dimenzijah od 7 do 9,3 palcev ter že od vstopne izvedenke omogoča poleg ostalega tudi povezljivost s pametnimi telefoni preko aplikacij Android Auto in Apple CarPlay. Sistem navigacije je razširjen s podatki o polnilnih postajah ter sloni na iskanju s spletnim brskalnikom. Zoe je, pričakovano, posodobljen tudi s številnimi vozniškimi pomagali, uporabniško izkušnjo pa nadgrajuje aplikacija Moj Renault.

Uradne cene za Zoe se začenjajo 24.390 evrih (najem baterije) oziroma 32.690 evrih (nakup baterije), seveda pa je končna cena vezana še na prodajne ugodnosti in veljavno eko subvencijo. Predvsem za tiste, ki želijo električno vozilo za mestne vožnje in se zanj odločajo prvič, pa je Renault pripravil posebno ponudbo za poslovni najem vozila z osnovnim pologom (odvisno od nivoja opreme) ter mesečnim obrokom 159 evrov v obdobju 36 mesecev. Več informacij o cenah in paketih opreme najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

20 komentarjev za "Dragocene izkušnje"


meganer
5 meseci 4 dni nazaj

Samo roko na srce …… Kdor dela 7500km na leto tudi ne potrebuje električnega avtomobila.

matejxx
5 meseci 4 dni nazaj

Za tiste, ki pa delajo več je pa neuporaben.

frgo
5 meseci 4 dni nazaj

ja bio eko scena pa to

Gosic
5 meseci 3 dni nazaj

Seveda to so tisti eko fasisti. Raje vozim 15 let starega dizla z nizko porabo, jem solato s pesticidi, meso z žveplom in tistega iz Poljske, pivo s koščki plastike in sem vesel, ker sem poskrbel zase. To eko pa bio pa mislim da nas samo obirajo. Tako kot s tem segrevanjem ozračja… Tako mrzlih in belih zim ne pomnim kot so sedaj na naših najvišjih vrhovih. Upam da nas je čimveč takih kot sem sam, da lepo skrbimo za planet še naprej.

yeo
5 meseci 3 dni nazaj

Slovencel.
Sedaj pa pogooglaj kaj je to. Če je pa google preverlč eko, pa knjige listat, kaj je to.

frgo
5 meseci 3 dni nazaj

Tako je. Eko bio proizvodnja baterij je na Kitajskem, ki baje ni na istem planetu. Elektrika pride iz TEŠ 6, ki je tam nekje v 3PM pri Velenju ne pa v moji brezhibno čisti in zeleni vasi, ki je center sveta. Najhujše je pa zastrupljanje prebivalstva s cepivi, ko pa vsi vemo, da ošpice sploh ne obstajajo in se itak dogajajo samo drugim.

Zodd
5 meseci 5 dni nazaj

absolutno predrago…

mrtwelvetrees
5 meseci 6 dni nazaj

Če se ne motim, gretje v avtomobilu ne dela ko polniš baterijo ?

frgo
5 meseci 6 dni nazaj

Če sem njihov izračun prav razumel plačaš 13900, jurja za prvi obrok in potem še 35×159? To je potem dobrih 20 jurijev (z vključenim najemom baterije), kar se že približuje normalnim cenam avtov tega razreda.

matejxx
5 meseci 6 dni nazaj

Samo tukaj se gre za najem, ne nakup. Kar pomeni, da avto ni tvoj.

xxl
5 meseci 5 dni nazaj

Položiš prvi najem 1000€, potem 159€ na mesec, pod pogojem, da ne narediš več kot 30000 km v treh letih. Ne vidim logike, da vplačaš prvo teh 13900 ali koliko že. Potem to ni najem, ampak, nakup s popusti, subvencijami in najemom baterije v znesku najmanj 74€ za max 7500 km na leto. Mar ne?

frgo
5 meseci 5 dni nazaj

Cena vozila Novi Renault ZOE LIFE R110 z že upoštevanim popustom in maksimalno subvencijo Eko sklada v višini 7.500 € znaša 13.890 € z DDV. Mesečni najem za dobo 36 mesecev in skupno število 30.000 prevoženih kilometrov upošteva prvo najemnino v višini 1.000 € in 35 mesečnih najemnin v višini 159 €. Cena najema vključuje najem vozila in baterije, ni pa vključeno vzdrževanje vozila, obvezno ter kasko zavarovanje in ostale storitve.

frgo
5 meseci 5 dni nazaj

Jaz ne vem kako naj si to razložim 🙂 Če bi bil dejansko samo najem jurja + 35×159 je to zelo zelo poceni.

xxl
5 meseci 5 dni nazaj

Ja, ampak, to je najem, ono je pa zame nakup.

matejxx
5 meseci 5 dni nazaj

Če jaz pravilno razumem je 13890€ cena za nakup vozila brez baterije. Za baterijo mesečno plačuješ najemnino. Druga možnost pa je najem vozila. 1000€ plus 35*159€. Toda to je samo najem vozila (vozilo ni tvoje). Potem je pa vprašanje koliko cene ta avto zgubi v treh letih?

frgo
5 meseci 5 dni nazaj

z najemom imaš vedno nov avto (max 3 leta star), ni se treba jajcat s prodajo 10 let stareg za drobiž itd.

xxl
5 meseci 5 dni nazaj

Iz Avtomanije, kot razumem tudi sam:
Renault svojo prodajno ponudbo še vedno gradi na poslovnem modelu z najemom baterije ali z nakupom. Vstopna cena prenovljenega Zoeja z baterijo znaša 32.690€, medtem ko je cena pri najemu baterij le 24.390€, a bodo Renaultovci uporabniku mesečno zaračunali še najmanj 74€ (omejitev prevoženih kilometrov na 7.500 km) oziroma 124€ (neomejeno število kilometrov). Vsako ceno na ceniku pospremijo še s tremi tisočaki popusta, k temu pa trenutno lahko prištejemo še darilo države v obliki 7.500€ subvencije. Pod črto pomeni, da osnovni Zoe z najemom baterij stane 13.890€.
Renaultovci so pri oblikovanju ponudbe šli še dlje. Za fizične kupce so pripravili nekakšno ponudbo operativnega lizinga. To pomeni, da Zoe mesečno stane 159€ (začetni polog 1000€), najem je sklenjen za obdobje treh let, ob nakupu pa Renaultovci prvim 50 kupcem zdaj podarijo še električni skiro. V ta strošek seveda niso všteti zavarovanje, registracija in servisiranje, zato je k omenjenemu mesečnemu znesku potrebno prišteti še dodatnih 84€. Po izteku 36-mesečnega obdobja lahko uporabnik podaljša najem ali avto vrne k trgovcu. Omenjeni izračun temelji na predpostavki, da je državna subvencija trenutno postavljena visoko, kar se utegne aprila prihodnje leto spremeniti.
Jaz bi sicer po treh letih zahteval nov avto, če hočejo, da podaljšam najem. Zakaj ne bi?

frgo
5 meseci 5 dni nazaj

jasno da nov avto. na ta način je taka ponudba ob bolnih cenah električarjev kar ugodna.

kseb
5 meseci 6 dni nazaj

Še vedno predrago.

mrtwelvetrees
5 meseci 6 dni nazaj

Ne vem zakaj ne prepolovijo ceno najema baterije, bi tako dobili veliko več kupcev.

 
Preizkus še na digitalnem terenu
Pričakovane izboljšave