Predstavitve

Pričakovane izboljšave

Nissan Juke: slovenska predstavitev

Ni težko naslediti neuspešen model. Precej drugače pa je pri takšnih, ki so si v preteklosti ustvarili status prodajne uspešnice.

Vsi ga poznajo

Nissan Juke (4)Verjetno bi težko našli koga, ki se v preteklem slabem desetletju na cesti ni nikdar ozrl za dramatičnim malim križancem, ki ga pri proizvajalcu označujejo za začetnika razreda urbanih športnih terencev. Pravzaprav je vseeno ali je šlo za pogled občudovanja, začudenja ali ogorčenja, mali Juke je v začetnih letih obstoja postal prodajni hit, saj je uporabnikom ob poudarjeni vozni dinamiki in izstopajočem videzu omogočal višji položaj sedenja, kar je bila za tiste čase in tržni segment velika novost.

Včasih edini, zdaj le eden od mnogih. Juka v drugi generaciji čakajo številni izzivi, na katere so ga inženirji pripravili z odgovori na prav tiste slabosti, ki so najbolj motile voznike.


Juke v številkah – dolžina: 4.210 mm, širina: 1.800 mm, višina: 1.595 mm, medosna razdalja: 2.635 mm, prostornina prtljažnika: 422 l.


Recept, kakor bi lahko imenovali skupek postopkov za izboljšanje lastnosti malega križanca, je pokril praktično vsa najpomembnejša področja: oblikovanje, prostornost, vozne lastnosti, zaznavno kakovost in sodobne tehnologije, ki so v pomoč vozniku.

Več prostora

Nissan Juke (8)Na prvi pogled je novi Juke seveda ohranil jasno povezavo s predhodnikom, a deluje nekoliko bolj uglajeno in elegantno, nenazadnje na račun serijskih (še vedno deljenih) žarometov v polni tehniki LED. Za bolj poudarjeno bočno silhueto padajoče strešne linije lahko med drugim poskrbi dvobarvna kombinacija s črno streho, opazni pa so tudi oblikovni elementi za zmanjšanje zračnega upora.

V primerjavi s prejšnjo generacijo je Juke daljši, širši in malo nižji, seveda pa je za njegov razvoj pomembno predvsem, da je prešel na novo koncernsko platformo CMF-B, kar mu je med drugim prineslo zmanjšanje lastne mase (-23 kg). Na račun daljše medosne razdalje je zdaj v potniški kabini več prostora tudi za tiste na zadnjih sedežih, še bolj pomembno pa je dejstvo, da si voznik končno lahko primerno prilagodi položaj sedeža in volanskega obroča. Med dobrodošle izboljšave spadata še nabor kvalitetnejših materialov ter za petino povečana prostornina prtljažnika.

Najbolj povezan Nissan

Nissan Juke (1)Juke je opremljen z Nissanovim novim infozabavnim sistemom NissanConnect ter številnimi vozniškimi pomagali, med katerimi je tudi sistem ProPilot. Skupek vozniških pomagal je združen pod imenom Intelligent Mobility, na račun povezljivosti s pametnimi telefoni in številnih aplikacij pa hkrati trenutno velja za najbolj povezano Nissanovo vozilo. Pri tem je pohvalno, da so nekateri pripomočki serijsko vključeni že pri nižjih stopnjah opremskih paketov, seveda pa je za večino pomagal potrebno poseči višje (od N-Connecte dalje).

Ko je govora o pogonskih sklopih, je izbira le ena: litrski trivaljni bencinski motor DIG-T s turbopolnilnikom in 86 kW (117 KM) moči, ki si ga voznik lahko omisli s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko (DCT) ter tremi izbirami prednastavljenega voznega načina (Eco, Standard, Sport).

Nissan Juke je na slovenskem trgu na voljo po cenah od 17.550 evrov dalje, več informacij o paketih in dodatkih pa najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Pričakovane izboljšave"


mrtwelvetrees
6 meseci 10 dni nazaj

Šminka.

yashica
6 meseci 10 dni nazaj

Pestra motorna ponudba, ni kaj.

 
Dragocene izkušnje
Nepremagljiv?